Leden van de kerkraad proberen het spel uit.  

Leden van de kerkraad proberen het spel uit.  © rr

Beleef zelf “De slag om Achterbroek”

Kalmthout -

De parochie Achterbroek bestaat anderhalve eeuw. Die onafhankelijkheid kwam er niet zonder slag of stoot. Die Slag om Achterbroek is nu verpakt in een uniek dorpsspel, dat nog tot eind september kan worden gespeeld.

Achterbroek werd op 1 juli 1871 uitgeroepen tot zelfstandige parochie. Dat gebeurde niet zomaar, want zowel Kalmthout als Wuustwezel hebben die onafhankelijkheid jaren kunnen tegenhouden.

Met het spel ‘Slag om Achterbroek’ nemen de zussen Hilde en Ann Francken iedereen mee door de geschiedenis van Achterbroek. Ann Francken : “Op 1 juli 1871 was het eindelijk zover. Achterbroek mag zich een zelfstandige parochie noemen. Kalmthout en Wuustwezel hebben de plannen jarenlang gedwarsboomd tot grote onvrede van de inwoners van Achterbroek zelf.”

Petitie

Zus Hilde Francken : “De huidige deelgemeente zag er toen ook helemaal anders uit. Tot ongeveer het huidige kruispunt van Achterbroek was grondgebied Wuustwezel. Alles daarna behoorde tot Kalmthout. Er was zelfs even een petitie om Achterbroek onafhankelijk te maken en die werd zelfs even goedgekeurd. Maar uiteindelijk werd dat plan toch teruggeschroefd.”

De zussen Francken verdiepten zich de voorbije maanden in de geschiedenis van Achterbroek. “Dat was ook voor ons een hele belevenis, waarbij we zelf ook heel wat hebben bijgeleerd. Die geschiedenis ontwikkelden en verwerkten we tot een uniek dorpsspel. Het wordt een wandeling van ongeveer drie kilometer met zeven haltes. Elke stopplaats speelt een rol in de geschiedenis van Achterbroek. Elke speler moet op die plek met een croquethamer een bal in zo weinig mogelijk beurten in het doel te slaan.”

Kapel

Een van de stopplaatsen bevindt zich in De Maelstede. Ann Francken : “in 1446 stierf Johannes Gerardi de Maelstede. In zijn testament verklaarde hij dat met zijn bezittingen een kapel moest worden opgericht. Twee jaar later bekrachtigde Rome dat verzoek en kwam er een kapel halfweg tussen Kalmthout en Wuustwezel. Halfweg de 19de eeuw was de kapel te klein en begon een strijd van 15 jaar voor een zelfstandige parochie. De kapel werd in 1873 gesloopt.”

Deelnemen kan in groepen tot 9 personen. Een spel duurt ongeveer anderhalf uur. Deelnemen kost 50 euro per ploeg met gids en 35 euro zonder gids. De deelnemers krijgen bij inschrijving een bolderkar met al het materiaal dat je nodig hebt voor het spel, scoreblad en een exclusief boekje met oude foto’s en postkaarten van de spellocaties. Reserveren via slagomachterbroek@gmail.com of 03.666.24.02

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio