Vriendinnen van Antwerpse Red Lions trots: “Na de match geen oog meer dichtgedaan van de zenuwen”

Antwerpen, Kalmthout -

“Wat we heel hard gehoopt hadden, is gelukt. Ondanks de extreme hitte. En dat moet donderdag ook lukken”, zegt de Antwerpse Johanne Denayer enkele uren nadat haar vriend Loïck Luypaert met de Red Lions de Indiase hockeyploeg met 2-5 naar huis heeft gestuurd. Ook Nadia uit Kalmthout, de vriendin van Alexander Hendrickx, is nog onder de indruk van de prestatie van haar vriend.

Karin Vanheusden

“Een hattrick, inderdaad, dat heeft Alexander geweldig goed gedaan, maar hockey is een echte teamsport, dus het is de verdienste van de hele ploeg”, zegt Nadia, die afgelopen nacht om 3.30u samen met haar ouders de wedstrijd heeft gevolgd. “De zenuwen gierden door mijn lijf. Ik heb na de match geen oog meer dichtgedaan. Dat was dus een pittig begin van de dag, maar dat hoort erbij. Ik ben vooral heel erg trots op hem.”

Alexander Hendrickx en zijn vriendin Nadia. 

Alexander Hendrickx en zijn vriendin Nadia. ©  RR

Na aankomst in het olympisch dorp heeft Nadia even met Alexander gebeld. “Hij klonk blij, maar vooral heel rustig. Alexander heeft absoluut geen last van stress. Ik denk ook niet dat ze veel tijd gaan maken om dit te vieren. Dat is iets voor later. Zelf wacht ik ook nog even af, tot donderdag. Straks volgen ze natuurlijk samen de wedstrijd Duitsland-Australië en daarna gaat alle aandacht naar herstellen. Dat zal nodig zijn, want spelen in zulke temperaturen is niet evident.”

Extreme hitte

Ook Johanne Denayer, vriendin van Loïck Luypaert, heeft afgelopen nacht de wedstrijd nagelbijtend gevolgd. Achteraf is ze nog heel even terug in haar bed gekropen. Ondanks de adrenaline na de spannende wedstrijd. “Ik moest wel, want ik ben op het moment aan het werk. Tijd om te vieren heb ik dus nog niet gehad. Maar intussen stromen de blije berichtjes van vrienden en familie binnen.”

“Ik heb Loïck ook even aan de lijn gehad. Ze zijn superblij en enthousiast voor de finale. Want het was zeker niet evident. Dat wisten ze op voorhand al. De Indiërs zijn door hun onvoorspelbaar en verrassend spel altijd een moeilijke tegenstander. Waar de Lions sterk zijn in structuur, zijn de Indiërs dat in creativiteit. Heel spannende match dus en extra zwaar door de extreme hitte in het Oi Hockey Stadium. Het was de warmste match in de warmste omstandigheden.”

Johanne Denayer, vriendin van Loïck Luypaert. 

Johanne Denayer, vriendin van Loïck Luypaert. © Jeroen Hanselaer

Focus op donderdag

Johanne Denayer meent dat er niet veel zal worden gevierd vandaag. “Dat kan ook niet echt in zo’n olympisch dorp, natuurlijk”, zegt ze. “Tegelijk voel ik dat de focus nu al heel erg op donderdag ligt. Dat was tijdens de Spelen in Rio in 2016 helemaal anders. Toen waren ze zo blij dat ze een medaille hadden dat die finale minder speelde. Dat is nu totaal anders. Ze zijn heel erg blij, maar in hun hoofd zijn ze al volop met die finale bezig. Ze willen absoluut voor goud gaan.”

Die finale wordt tegen Australië gespeeld. “De Australiërs zijn veel meer onbekend terrein dan de Duitsers”, vervolgt Johanne Denayer. “Het zal een zware match worden. De Lions hebben wel het voordeel dat ze iets langer kunnen rusten dan de tegenstander. Hopelijk lukt het hen donderdag om dat goud te halen.”

Loïck Luypaert. 

Loïck Luypaert. ©  BELGA

Nadia is er bijna zeker van dat het gaat lukken. “Ik heb er een heel goed gevoel bij, dus dan komt dat ook goed. Ik hoop het in ieder geval van harte. Hoe dan ook, volgende zaterdag vertrekken Alexander en ik naar Spanje. Eindelijk – na vier weken – samen en eindelijk rust. Ik ben al wel wat gewoon, maar deze keer heeft het toch lang geduurd.”

Vastgoed

Jobs in de regio