Soepboer Soeper gaat in Mechelen al enkele jaren met een bakfiets op ronde. 

Soepboer Soeper gaat in Mechelen al enkele jaren met een bakfiets op ronde. ©  Dirk Vertommen

52 Mechelse ondernemers rijden rond met bakfiets

Mechelen -

In Mechelen rijden ondertussen 52 ondernemers rond met een bakfiets. Zoveel aanvragen voor subsidies keurde het stadsbestuur in vier jaar goed. Een bakker, een boekhandelaar of een advocaat, allemaal springen ze op de fiets.

Sven Van Haezendonck

Voor meer dan 100.000 euro subsidies kende het stadsbestuur al toe. In 2018 en 2019 kozen twintig handelaars voor een bakfiets. Onder hen onder andere bakkerij Broodbroeders, De Nectarist en de Mechelse Drukkerijen. Vorig jaar kregen nog eens veertien ondernemers financiële steun.

De subsidie past binnen de engagementen die Mechelen is aangegaan inzake duurzaamheid, leefbaarheid en mobiliteit. Ze zijn een gevolg van de deelname aan de Europese projecten Cyclelogistics Ahead en CityChangerCargobike. “Als stad spelen we ook binnen Europa een actieve rol in het ondersteunen en het verduurzamen van een stedelijke distributie. Dat zo veel Mechelse ondernemers mee evolueren en inzetten op deze initiatieven, stelt ons enorm tevreden” zegt Vicky Vanmarcke (Vld-Groen-m+), schepen van Mobiliteit.

Duurzamer vervoersmiddel

Omdat de bakfietsen zo populair bleken, kende de stad nog een jaar extra subsidies toe. Zo keurde het stadsbestuur voor 2021 al achttien aanvragen goed. Bij de nieuwkomers zitten boekhandels, advocaten, een taartenwinkel en een koffiebranderij.

“Het is geweldig om te zien dat ook starters nadenken over nieuwe manieren om zich te verplaatsen. Tegelijkertijd maken gevestigde ondernemers steeds vaker de omschakeling naar een duurzamer vervoersmiddel om hun klanten te beleveren in de binnenstad én daarbuiten. Op die manier werkt iedereen mee aan een duurzame en leefbare stad”, vertelt schepen Vanmarcke.

MEER OVER Mobiliteit Mechelen