Zo ziet de livestream eruit. 

Zo ziet de livestream eruit. © rr

Groen pleit voor behoud livestreams gemeenteraden

Berlaar -

Wanneer de Berlaarse gemeenteraad dit najaar weer fysiek in het gemeentehuis vergadert, moet de livestream behouden blijven. Dat wil alleszins oppositiepartij Groen. “We bekijken dit nog”, reageert burgemeester Walter Horemans (CD&V).

Chris Van Rompaey

Door de coronapandemie vinden gemeenteraden en gemeenteraadscommissie niet meer fysiek plaats en kun je de vergaderingen online volgen. “De gemeenteraden worden veelvuldig bekeken: tussen de tachtig en zelfs bijna driehonderd keer. De commissievergaderingen hebben tussen de tien en vijftig afzonderlijke views”, zegt raadslid Brend Van Ransbeeck.

“Tijdens de gemeenteraad zijn er ook steeds standaard tien tot vijftien vaste volgers, een pak meer dan de enkele toeschouwers in de raadzaal vóór corona. Het is dus belangrijk dat we de livestreams behouden als we weer fysiek mogen vergaderen. Niet alleen door het succes bij het publiek, maar ook de debatten zijn veranderd. Elk woord en elke zin wordt letterlijk opgenomen zoals die uitgesproken is, waardoor de schepenen en raadsleden veel meer dan vroeger de argumenten voorbereiden. De gemeenteraad wordt weer au sérieux genomen.”

Kwaliteit afgenomen

Groen vindt het wel jammer dat de kwaliteit van de geschreven verslaggeving afgenomen is. “In de gemeenteraadsnotulen zouden alle discussies en opmerkingen moeten opgenomen zijn. Nu kan je alleen de stemresultaten en een korte samenvatting van het agendapunt lezen. Dit lijkt misschien banaal, maar de verslagen zijn de enige officiële documenten die we kunnen raadplegen bij geschillen of onenigheden tussen meerderheid en oppositie”, benadrukt Van Ransbeeck.

Volgens burgemeester Horemans worden de fysieke gemeenteraden ten vroegste in oktober hernomen. “De opfrissing van onze raadzaal is niet eerder klaar. Of we de livestreams dan behouden? Dat bekijken we nog.”MEER OVER Berlaar

Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio