De tentoonstelling neemt je 150 jaar mee terug in de tijd. 

De tentoonstelling neemt je 150 jaar mee terug in de tijd. © rr

Stedelijk Museum stelt traditionele Kempense kleding tentoon

Hoogstraten -

In het Stedelijk Museum in het begijnhof loopt tot eind dit jaar de tentoonstelling Catwalk. Die geeft een beeld van de Kempense klederdracht in de periode van 1850 tot 1950 en hoe mode door de eeuwen heen evolueerde.

Mode is in de 21ste eeuw alomtegenwoordig, maar dat was niet zo bij onze voorouders. Honderd jaar geleden waren de Kempen een vrij arme streek en enkel de gegoede burgers konden het zich veroorloven om de mode te volgen, want kleding was een kostbaar goed. Op een doordeweekse dag droegen de meeste Kempenaars gewone plattelandskleding, maar op zondagen en voor feestelijke gelegenheden haalde men de beste streekdracht uit de kledingkoffer.

“Deze tentoonstelling is uniek omdat ze rechtstreeks verbonden is aan onze voorouders en aan onze regio”, zegt schepen van Cultuur Arnold Wittenberg (Hoogstraten Leeft). “We werpen een blik op hoe onze (over-)grootouders in hun tijd de mode volgden, hoe kleren er in die tijd uitzagen en welke regionale invloed de Kempen hebben op de evolutie van textiel en klederdracht. Bezoekers van deze expo maken als het ware een reis in de tijd naar 150 jaar geleden.”

Het Stedelijk Museum is open van woensdag tot zondag tussen 14 en 17u. (ram)

www.hoogstraten.be/catwalk
Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio