De zwaar getroffen gemeente Pepinster in de provincie Luik. 

De zwaar getroffen gemeente Pepinster in de provincie Luik. ©  REUTERS

DISCUSSIE. Moet bouwen in overstromingsgebied verboden worden?

Na de zware overstromingen van de voorbije maand, rijst de vraag: hoe kunnen we dit in de toekomst vermijden? Experts pleiten ervoor om niet zomaar alles terug op te bouwen. Een huis bouwen in overstromingsgebied zou ook volledig verboden moeten worden. Een goed idee?

“We mogen nu niks meer bouwen dat over vijftig jaar niet meer klimaat-proof is”, zegt de Antwerpse politicoloog Hans Bruyninckx (57), directeur van het Europees Milieuagentschap. “Sowieso zou er in overstromingsgevoelige gebieden geen nieuwe bebouwing meer mogen komen, dat is de logica zelf. Daarom is het onbegrijpelijk dat je vandaag zelfs bij een negatieve watertoets nog steeds een bouwvergunning kan krijgen.”

LEES OOK: Klimaatexpert ziet zijn somberste voorspellingen uitkomen: “Al dat extreme weer is nog maar het begin”

Dat betekent natuurlijk ook sommige slachtoffers van het noodweer niet zomaar zouden kunnen heropbouwen op dezelfde plaats. Zulke beperking zouden er ook voor kunnen zorgen dat een eigen huis nog duurder wordt en dat sommige bestaande bouwgronden niet meer gebruikt kunnen worden.

 

Wat denk jij? Is het een goed idee om bouwen in overstromingsgevoelige gebieden te verbieden? Zijn de mogelijke financiële gevolgen iets wat we erbij moeten nemen? Waarom (niet)?

Discussieer mee via onderstaand formulier. Een greep uit de reacties verschijnt woensdag in de krant.

MEER OVER Discussie