Kajakker Artuur Peters aan het werk in het water 

Kajakker Artuur Peters aan het werk in het water ©  BELGA

Kajakker Artuur Peters eindigt 10de, duo Peters-Broeckx debuteert met 9de plaats

Arthur Peters stak nooit onder stoelen of banken dat hij in Tokio veel beter wou doen dan in Rio 2016, waar hij de Spelen met een elfde plaats afsloot. Doorstoten tot de A-finale stond dan ook in zijn agenda in het dik en rood gedrukt, maar dat lukte niet. De 24-jarige Neerpeltenaar strandde op een halve seconde van de A-finale en werd tweede in de B-finale, goed voor een allround 10de plek. Het duo Hermien Peters - Lize Broeckx werd eveneens verwezen naar de B-finale die het won. Zij verlaten hun eerste Olympische Spelen als 9de.

William Defraigne

De opdracht oogde voor de start wel erg moeilijk. In zijn halve finale moest Peters al de regerende wereldkampioen en vice-wereldkampioen in de ogen kijken. Balint Kopasz (Hongarije) en Josef Dostal (Tsjechië) gaven meteen al thuis in hun voorwedstrijden, waarin ze met de twee snelste tijden uitpakten. Jacob Schoff, de Duitser die zich op het WK 2019 wereldkampioen in de K2 kroonde, bevestigde met de derde snelste tijd dat ook hij meer dan een ander aanspraak zou maken op een derde finaleticket. De overige kajakkers leken dus nog voor het startschot veroordeeld tot een felle strijd om dat ene overblijvende ticket en ook dat gevecht tegen Slovaak Peter Gelle, 4de op het WK 2019, en de Serviër Zdelar, 10de op dat WK, leek voor onze bronzen EK-medaillewinnaar helemaal niet zo evident.

Artuur Peters één plekje beter dan in Rio

Onze landgenoot ging voorzichtig van start en kwam na 250m als vijfde door. De top drie maakten hun rol perfect waar, maar de onbekende Chinees Dong Zhang gooide van in de eerste meters roet in het eten van Peters. De Neerpeltenaar liet zich door de Fransman zelfs even naar een zesde plaats duwen, maar in de slotmeters sprintte Peters zich terug naar de vijfde plaats. De Belg finishte op iets minder dan één halve seconde na de Chinees Dong, die ook in de vorige twee races net iets sneller bleek dan Peters. In de B-finale vaarde Peters even op kop, maar uiteindelijk zou hij de Italiaan Samuel Burgo nog over zich zien sprinten. Dan toch nog een zure pil om te slikken voor Peters, maar het eindresultaat, tiende in de totaalstand, stond er wel en was toch een pleister op de wonde.

Het duo Peters-Broeckx. 

Het duo Peters-Broeckx. ©  BELGA

De K2 vrouwen Lize Broekx-Hermien Peters eindigden in hun halve finale als vijfde. In de B-finale konden ze het toernooi met een positief gevoel afsluiten. Zij sloten die B-finale af op plek 9. De ontgoocheling bij Hermien Peters en Lize Broekx was na de halve finale sowieso groter dan bij broer Artuur. Tenslotte meldden de Belgische topkajaksters zich op de Spelen na het WK 2019 als vierde sterkste team van de wereld. De B-finale peddelen was het slechtste scenario dat ze zich hadden willen inbeelden en toch was het nu zo ver. Peters en Broeckx krijgen vanaf morgen een nieuwe kans om te schitteren want zij starten dan in de K1 500m.

Uitslag B-finale heren (9de tot 16de plaats)

1. Samuele Burgo (Ita) 3:26.169

2. ARTUUR PETERS (BEL) 3:26.781

3. Jean van der Westhuyzen (Aus) 3:26.955

4. Aleh Yurenia (WRu) 3 :27.190

5. Maxim Spesivtsev (ROC) 3 :27.909

6. Peter Gelle (Svk) 3:28.240

7. Etienne Hubert (Fra) 3 :31.553

8. Bojan Zdelar (Ser) 3 :31.689

Uitslag B-finale dames (9de tot 16de plaats)

1. PETERS – BROEKX (BEL) 1:38.475

2. Li – Zhou (Chn) 1:39.790

3. Hering-Pradler – Dietze (Dui) 1:39.953

4. Lehaci – Schwarz (Oos) 1:40.007

5. Roberts – Bridgen-Jones (Aus)

6. Hoskin – Hatton (NZl) 1:41.121

7. Steponova – Baranova (Roc) 1:44.054