Nora + Aron: een palindroom van een voorstelling die eindigt zoals ze begint

Na ‘Maura’, de voorstelling die Dimitri Leue vorige zomer op ons losliet in het Koninklijk Atheneum van Deurne, keert hij ook deze zomer terug naar een bijzonder plek in het district. Samen met Clara Cleymans brengt hij Nora + Aron, een liefdesverhaal waar zowel de tekst als de locatie gespiegeld is.

Het districtshuis van Deurne als decor voor een theatervoorstelling is op zich al een unieke belevenis. En daarbovenop brengen Dimitri Leue en Clara Cleymans, in de grootsheid van de modernistische parel van architect Eduard Van Steenbergen, een bijzonder liefdesverhaal ten berde. Nora + Aron, een palindroom van een voorstelling die eindigt zoals ze begint.

“De eerste zin is ook de laatste zin, de tweede zin de voorlaatste, enzovoort”, vertelt Dimitri Leue, eveneens de schrijver van het verhaal. “En zo gaan we naar het midden waar dezelfde zin voorkomt.”

Dimitri Leue als Aron.  

Dimitri Leue als Aron.  ©  Wim Daneels

“Niemand zo zot als Dimitri”

“Vanaf dat midden krijgt het publiek dezelfde zinnen te horen, maar in een andere volgorde” pikt Clara Cleymans in. “Daardoor krijgen ze ook vaak een andere betekenis. Intonatie speelt een belangrijke rol. De zin: ‘Waarom uiteen gaan met u, ik wil het beste’, krijgt een heel andere betekenis als je de klemtoon anders legt.

“En Dimitri Leue zou Dimitri Leue niet zijn als er niet met taal gespeeld wordt. Er is ook niemand zo zot om een stuk zoals dit te schrijven als Dimitri. Dit is ongetwijfeld de moeilijkste tekst die ik ooit heb moeten blokken. Er zijn een aantal bijzondere twists en normaal zoek ik bij het instuderen van dialogen naar een zekere logica of ezelsbruggetjes. Die zijn er niet altijd, wat het niet eenvoudig maakt om te spelen.”

Spiegelgangen

En niet alleen de tekst is gespiegeld, want de locatie waar de voorstelling doorgaat, is dat ook. Twee identieke gangen in elkaars verlengde, waar de toeschouwers aan weerskanten plaatsnemen.

“Het geeft een bijzonder effect”, zegt Dimitri. “Nora + Aron is een intiem liefdesverhaal, van twee geliefden die uit elkaar willen gaan, maar samen een groot verdriet delen dat enkel zij hebben, waardoor ze eeuwig verbonden blijven.”

“We zijn ook nooit samen in één gang te zien”, zegt Clara. “Maar je hoort ons wel. Voor ons als acteurs komen we zo ook in een soort trance terecht. We zitten echt in onze eigen wereld en we geloven ook sterk dat het publiek in diezelfde trance zal meegaan. Het is ook erg herkenbaar en door de locatie en de opstelling van de toeschouwers wordt het ook erg intiem.”

Clara Cleymans als Nora 

Clara Cleymans als Nora ©  Wim Daneels

Meemakers

“Maar toeschouwers vind ik een verschrikkelijk woord,” zegt Dimitri. “Alsof je enkel iets toeschouwt. Nee, het is beter dat je het meemaakt.”

“Meemakers?”, vraagt Clara.

“Meemakers”, knikt Dimitri. “En aan allen die het willen meemaken: donderdag 5 augustus is het de première. En we spelen ook nog nu vrijdag, zaterdag en zondag. En als er genoeg meemakers zijn, doen we ook volgende week verder. Dus kom zeker kijken! Niet voor mij, maar voor de enorme dankbaarheid van Clara.” (lacht)

Info en tickets: www.ccdeurne.be/leuecleymans

 

 ©  Wim Daneels

 

MEER OVER Video