De kerkuilen in de Sint-Pancratiuskerk kwamen erg laat tot broeden, maar het werd alsnog een fraai gezin met vier uilskuikens. Niet deze op de foto trouwens.

De kerkuilen in de Sint-Pancratiuskerk kwamen erg laat tot broeden, maar het werd alsnog een fraai gezin met vier uilskuikens. Niet deze op de foto trouwens. © RR

Vier late uilskuikens bevolken toren Sint-Pancratiuskerk

Ranst -

Het kerkuilenkoppel in de toren van de Sint-Pancratiuskerk in Ranst heeft alsnog een mooi gezin gesticht. Vier stevige uilskuikens werden het voorbije weekend geringd door medewerkers van Natuurpunt. Dat is erg laat op het seizoen.

In Ranst bevinden zich twee nestbakken voor kerkuilen: één in de Millegemkerk en één in de Sint-Pancratiuskerk. “De nestbak in de Sint-Pancratiuskerk hangt er al tientallen jaren”, zegt medewerker John Maes. “Kauwen blokkeerden de ingang telkens met takken. Tot in 2019 een koppeltje kerkuilen de nestbak toch kon innemen en succesvol twee jongen voortbracht. In 2020 waren er opnieuw drie jonge kerkuilen in Millegemkerk en twee in de Sint-Pancratiuskerk.”

Eén van de geringde uilskuikens in de toren van de Sint-Pancratiuskerk.

Eén van de geringde uilskuikens in de toren van de Sint-Pancratiuskerk. © RR

Dit jaar werden de nestbakken in beide kerken midden juni geïnspecteerd. In de Millegemkerk leverde dit drie jonge kerkuilen op, die vervolgens geringd werden. “In de Sint-Pancratiuskerk lagen er tot onze verrassing zeven eieren die nog volop bebroed werden”, zegt Maes. “Het komt zeer zelden voor dat kerkuilen zo laat op het seizoen nog broeden. De oorzaak is wellicht te vinden in het wegvallen van één van de ouderuilen net voor het broedseizoen. Veel kerkuilen hebben de stevige winterprik van februari niet overleefd.”

65 jonge uilen

De overblijvende kerkuil van de Sint-Pancratiuskerk is waarschijnlijk op zoek gegaan naar een nieuwe partner en alsnog tot broeden gekomen. De tweede inspectie van de nestbak in de Sint-Pancratiuskerk op zaterdag 31 juli leverde vier gezonde jonge kerkuilen op die als laatste van het seizoen in de Voorkempen geringd werden. “Een heel mooi broedsel”, klinkt John Maes enthousiast. “Eind augustus vliegen deze jonge kerkuilen uit en leren ze zelfstandig jagen op muizen in de velden en wegbermen rond de bossen van Ranst.”

Eerder werden in de Millegemkerk op 16 juni al drie jonge kerkuilen geringd. In de hele Voorkempen werden dit seizoen 65 jonge kerkuilen geringd. (jaa )