In mei kondigde de organisatie  al het grote bevrijdingsfeest voor Sint-Job aan. De coronaregels steken nu stokken in de wielen voor augustus. 

In mei kondigde de organisatie al het grote bevrijdingsfeest voor Sint-Job aan. De coronaregels steken nu stokken in de wielen voor augustus. © Elke Lamens

Bevrijdingsfeesten uitgesteld: “Jeugd is de dupe van ongelijke coronaregels”

Sint-Job -

Voor de Sint-Jobse jeugd is het nog even langer wachten op het grote bevrijdingsfeest van corona. De Breakout Party en The Roaring 21 worden verplaatst van 20 en 21 augustus naar 3 en 4 september. “De coronaregels benadelen vooral kleine evenementen, de jeugd is de dupe”, meent organisator Roeland Ruelens.

 “We willen het eerste feestweekend zijn zonder coronabeperkingen. Dat is altijd het opzet geweest. De huidige coronamaatregelen laten dat voor een klein evenement als het onze, met minder dan 1.500 feestvierders, niet toe”, legt Ruelens uit.

“De grote evenementen kunnen gebruikmaken van een zogenaamd Covid safe ticket. Dat kan dan doorgaan zonder mondmaskers of social distancing. Wij kunnen hier geen gebruik van maken. Dit is echt onbegrijpelijk, dit treft kleine evenementen, vaak georganiseerd door verenigingen en vrijwilligers. Daarnaast is het ook vooral de jeugd die benadeeld wordt met deze maatregel. Zij zijn immers nog niet volledig gevaccineerd en een test is duur voor hen.”

Roelens legde zijn oor ook al te luisteren bij Formaat, de federatie van Vlaamse jeugdhuizen. “Die vinden het ook een zeer bizarre maatregel en vragen aan het volgende overlegcomité om de regels gelijk te trekken. Nu stimuleer je vooral de grote evenementen die dan eigenlijk minder coronaproof zijn dan de kleinere met minder volk. Bovendien krijgen de kleinere ook niet de subsidies.”

De organisatie overwoog zelfs even om het evenement naar 1.500 feestvierders uit te breiden of de jeugd niet toe te laten. “Maar jongeren zijn net de doelgroep waarvoor we het doen, zij hebben dit immers het hardste gemist.”

De verhuizing naar het eerste weekend van september biedt nog steeds geen garantie. “Het blijft bang afwachten want we weten nog niet welke coronamaatregelen er tegen dan zullen gelden. We hopen alleen dat tegen dan de meesten volledig gevaccineerd zijn of dat het overlegcomité de regels voor alle evenementen gelijk stelt en we dus ook van zo’n safe ticket gebruik kunnen maken. Anders moeten we misschien opnieuw uitstellen.”

De ticketverkoop van de twee feestavonden verloopt wel vlot. Voor de Breakout Party, een avondfeest voor jongeren met hedendaagse muziek, werden al 120 tickets verkocht. Voor The Roaring 21, een avond met de beste dansplaten van vroeger, is al meer dan 60% van de tickets uitverkocht. “De tickets blijven sowieso geldig, ongeacht de datum waarop de feesten kunnen doorgaan.” Hopelijk kan Sint-Job met deze twee feestavonden de zomer dan toch met een knal afsluiten. Normaal gebeurt dat op Sint-Job Zomert, maar dat gaat dit jaar niet door. (ella)

Meer info: http://ruben.mendelonline.be/2960db/

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio