Vrijwilligers van Schilde maakten de elektrotoestellen verzendklaar, na ze getest e hebben. 

Vrijwilligers van Schilde maakten de elektrotoestellen verzendklaar, na ze getest e hebben. © RR

Solidariteitsactie voor Rochefort overweldigend succes: honderden elektrotoestellen op transport

Schilde/Rochefort -

Maandag zijn twee vrachtwagens én een bestelwagen met samen dertien ton elektrotoestellen aan boord vanuit Schilde richting Rochefort gereden. Volgende week volgt nog een container volgestouwd met hulpgoederen. De respons op de oproep van de gemeente om de slachtoffers van de overstromingen te helpen door elektrotoestellen te schenken, was overweldigend.

De hele voorbije week konden Schildenaren huishoudtoestellen inleveren in een lokaal naast de Sint-Guibertuskerk. Maar het waren lang niet alleen de eigen inwoners die gevolg gaven aan die oproep.

“Vanuit de hele Antwerpse rand kwamen mensen aandragen met apparaten. Zelfs vanuit Puurs, Hasselt en Kortrijk waren er schenkingen. Een team van in totaal veertien vrijwilligers heeft alle toestellen getest want we wilden geen rommel sturen”, weet Katrien Dierckx, woordvoerder van de gemeente.

Gemeentearbeiders stouwden een container met bestemming Rochefort vakkundig vol

Gemeentearbeiders stouwden een container met bestemming Rochefort vakkundig vol © RR

Maar slechts een kleine minderheid van de honderden aangeleverde toestellen bleek niet te werken. Dat hoeft niet te verbazen. Sommige Schildenaren waren speciaal voor deze hulpactie naar de elektrozaak gestapt om de apparaten nieuw aan te kopen. Onder de vele honderden toestellen die uiteindelijk op transport gingen naar de Ardennen, zaten minstens vijftig ovens, evenveel televisietoestellen, tientallen computers, twintig koelkasten enzovoort. Maar ook kleinere elektroapparaten zoals koffiezetapparaten, strijkijzers, haardrogers, broodroosters werden ingeladen.

Dirk Verdyck

In Rochefort wordt de lading met hulpgoederen - zoals afgesproken met de lokale burgemeester Corinne Mullens (MR) - in een grote garage opgeslagen met het oog op verdeling onder de bewoners van de zwaarste getroffen deelgemeente Jemelle. Tussenpersoon Dirk Verdyck, oud-inwoner van ’s-Gravenwezel die recent zelf naar Rochefort verhuisde, zal mee toezien op die distributie.

Trappist

“Ik ben enorm trots en ontroerd door deze golf van solidariteit”, aldus burgemeester Dirk Bauwens (N-VA), die adequaat reageerde op de oproep van Dirk Verdyck. “Zowel zijn kameraad en vrijwillig brandweerman Frank Vekemans als de Rotaryclub bereiden nog een actie voor om geld in te zamelen voor mobiele keukens, die momenteel broodnodig zijn in het door de overstromingen getroffen gebied.”

Burgemeester Dirk Bauwens met enkele van de vele Schildenaren die hun solidariteit toonden.

Burgemeester Dirk Bauwens met enkele van de vele Schildenaren die hun solidariteit toonden. © JAA

De vrachtwagens reden niet leeg terug naar Schilde. Het gemeentelijk konvooi passeerde in overleg met de burgemeester en Dirk Verdyck langs de abdij Notre-Dame de Saint-Rémy om een lading door de paters gebrouwen trappist en ambachtelijk gemaakte kaas op te pikken. Die zal verdeeld worden aan de vrijwilligers en het gemeentepersoneel dat de hulpactie in Schilde mee in goede banen heeft geleid. (jaa )

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio