Kroeshaar Festival tijdens de editie van 2019 

Kroeshaar Festival tijdens de editie van 2019 © Kioni Papadopoulos

Twee dagen Kroeshaar Festival in de Zomerfabriek

Antwerpen -

In de Zomerfabriek vindt dit weekend voor de derde keer het Kroeshaar Festival plaats. “Dit festival draait om het omarmen van je natuurlijke haar. Lange tijd was het dragen van een afrokapsel taboe. Dat ligt vandaag al helemaal anders”, legt Iraida Lokasi van Osu uit, de vzw die het festival organiseert en daarnaast ook Black History Month in goede banen leidt.

Elien Van Wynsberghe

“Voor de zwarte gemeenschap is het belangrijk dat er een festival als dit wordt georganiseerd”, vertelt Lokasi. Door corona kon Kroeshaar vorig jaar echter niet doorgaan. “Daarom hebben we ervoor gekozen om het festival dit jaar niet één maar twee dagen te laten plaatsvinden.”

Op 7 en 8 augustus staat er dus een goedgevuld programma gepland met workshops, muziek, panelgesprekken, eten, een modeshow, een marktje met producten van zwarte ondernemers,...

“Een van de workshops die gepland staan is ‘Kroeshaar 101’, waar zwarte vrouwen en adoptieouders die moeite hebben met het verzorgen van afrohaar tips krijgen van een professionele kapster. Op zondag is er een speciale workshop voor vaders: daddy does my hair. Dan leren vaders de basisstapjes. Ze mogen samen met hun kinderen deelnemen”, legt Lokasi uit. En ook voor 10-15-jarigen wordt een aparte workshop voorzien.

© rr

“Nog interessant is het panelgesprek: let’s talk about kroeshaar. Dit jaar gaan verschillende mannen daarover met elkaar in gesprek.” Maar Kroeshaar Festival draait om meer dan alleen haar, benadrukt Lokasi. “Het gaat om samenkomen, om een gezellige sfeer. Iedereen is welkom. Want het is voor iedereen interessant om te zien hoe divers de zwarte gemeenschap is.”

Een handvol Belgische artiesten staat in voor het muzikale luik van het festival: dj Saidou, Kriticos, Nayth, The Nana Kill. “Zondag richten we ons vooral op families en kinderen. Dan kan er ook geknutseld en gedanst worden. Afsluiten doen we met een grote modeshow vanaf 20u.”


 

 © rr


 
Kroeshaar Festival: 7&8 augustus, Minkelersstraat 2. Info en tickets: www.zomerfabriek.be of ga naar de Instagrampagina van het Kroeshaar Festival. Inschrijven voor de workshops is verplicht.

CITTA

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio