Kevin, met de eerste vlag van Karnamor, aan het pand waar vroeger Café Moderne was. 

Kevin, met de eerste vlag van Karnamor, aan het pand waar vroeger Café Moderne was. © Filip Spoelders

BLIJVEN PLAKKEN. Mortsel: “In polonaise van Café Moderne naar Oud Antwerpen en terug”

Mortsel -

Café Moderne was in de jaren tachtig en negentig een bruisende bruine kroeg zoals er in Mortsel op verschillende straathoeken één was. Net als velen verdween het café uit het straatbeeld maar Kevin Van Asch, voorzitter van carnavalsvereniging Karnamor, heeft levendige herinneringen aan de zaak.

Filip Spoelders

 

Blijven Plakken

Het voorbije anderhalf jaar leefden we met de rem op. En dat was ooit wel anders. In deze reeks blikken we nostalgisch terug op onze wonderjaren 80 en 90. De jaren waar in Antwerpen, de Kempen of Mechelen in de verste verte geen avondklok viel te bespeuren.      

 

Het is niet toevallig dat Kevin eind vorige eeuw vlot zijn weg vond naar Café Moderne op de hoek van de Oude Godstraat en de Edmond Thieffrylaan. “In dit café hebben we de eerste vergaderingen van Karnamor gehouden. Achteraan het café was een zaaltje waar we maandelijks bij elkaar kwamen voor onze vereniging. Maar na de vergaderingen bleven we dikwijls plakken tot het weer licht werd”, lacht Kevin.

In het weekend was het steeds volle bak.

In het weekend was het steeds volle bak. © RR

De voorzitter van Karnamor geeft aan dat Café Moderne in 1984 door cafébazin Gilberte werd geopend. “Zij was de tante van mijn schoonvader. In 1991 nam Benny Dockx de zaak over. Het was er plezant om binnen te vallen omdat je altijd wel iemand kende zodat er op tijd spontane feestjes ontstonden. Alles was er mogelijk terwijl het café van 10 uur ’s morgens tot laat in de nacht open was. Toen ik zelf in de horeca werkte, stapte ik er na mijn werk om een uur of twee wel eens binnen.”

Carnaval

Het is dus niet verrassend dat carnaval steeds zijn plekje heeft gehad bij Café Moderne. “Het café was de thuishaven voor veel verenigingen. Ik denk aan een wielerclub, de spaarkas, de biljartclub en Benny zijn eigen carnavalsvereniging De Durvers. Het gebeurde geregeld dat we de polonaise inzetten en met heel het café naar de overzijde van de Oude Godstraat trokken. Daar was met Oud Antwerpen en cafébaas Frans eveneens een zeer populair café. We dronken daar een pintje zodat we in polonaise opnieuw naar Café Moderne trokken.”

Carnaval was nooit ver weg in Café Moderne.

Carnaval was nooit ver weg in Café Moderne. © RR

Benny was in 2000 trouwens prins carnaval van Karnamor. “Om dit in de kijker te zetten, had hij twee masten met een paneel naast zijn café gezet. Eén van zijn vaste klanten wist dit niet en reed met zijn wagen op zijn vaste parkeerplaats. De twee masten lagen meteen tegen de grond.”

Rondje van de brouwer

Een vaste gewoonte die Kevin zich nog herinnert, zijn de bezoeken van de brouwer. “Wanneer die kwam leveren, gaf die eerst een rondje voor het hele café. Op Nieuwjaarsdag zorgde Benny steeds voor hapjes voor de klanten die langskwamen om de beste wensen over te maken. Het maakte dat iedereen zich welkom voelde, jong en oud. Op donderdag, zijn sluitingsdag, bleven de gordijnen toe maar de senioren mochten steeds binnen springen want dan serveerde Benny een menu voor hen.”

In januari 2003 sloot Café Moderne voor altijd de deuren. Verschillende zaken volgden elkaar op in het pand waar nu frituur Fritbar is gevestigd.

Lees hier alle plakverhalen uit jouw gemeente en ver daarbuiten

Feestjes waren een vast gegeven.

Feestjes waren een vast gegeven. © RR