Tijdens de werkzaamheden geldt in de Leopoldlei een enkele richting vanuit Heist-centrum richting Hallaar.

Tijdens de werkzaamheden geldt in de Leopoldlei een enkele richting vanuit Heist-centrum richting Hallaar. © Kristof Van Rompaey

Aannemer begonnen aan nieuwe fietspaden in Leopoldlei

Heist-op-den-Berg, Hallaar -

De werkzaamheden aan de nieuwe fietspaden in de Leopoldlei tussen Heist-op-den-Berg en deelgemeente Hallaar zijn begonnen. Langs beide kanten van de weg komen er bredere fietspaden in rood asfalt. Mits gunstig weer zou de ingreep tegen eind augustus klaar moeten zijn.

Kristof Van Rompaey

De hobbelige betonnen fietspaden in de Leopoldlei hebben hun beste tijd gehad. Daarom investeert de gemeente in een nieuwe, rode asfaltlaag. De breedte neemt meteen ook met een halve meter toe. De bushaltes aan het kruispunt met de Eugeen Woutersstraat in Heist-centrum worden tegelijk vernieuwd en toegankelijker gemaakt. “De nieuwe fietspaden worden niet zo breed als in het Vademecum Fietsvoorzieningen beschreven staat, maar voor het comfort moeten ze toch een sterke verbetering zijn”, zegt schepen van Openbare Werken infrastructuur David Geerts (Pro Heist).

Deelgemeenten verbinden

De werkzaamheden maken deel uit van het spinnenweb-project dat de Heistse deelgemeenten wil verbinden met kwalitatieve en veilige fietspaden. “Jaarlijks proberen we zo’n 300.000 euro te voorzien voor het onderhoud van voet- en fietspaden”, legt Geerts uit. “Vorig jaar is er aan de Nieuwendijk in Itegem gewerkt. Volgend jaar staat het gedeelte van de Nieuwendijk naar de ’s Herenweg tot aan de Lenkestraat gepland. Zo ontstaan er vernieuwde fietsroutes tussen de deelgemeenten en het centrum. Vanuit Schriek heb je ook al de route via de Bredestraat, de Pastoor Mellaertsstraat en de Lostraat.”

De werkzaamheden in de Leopoldlei maken deel uit van het spinnenweb waarmee het lokaal bestuur alle deelgemeenten en het centrum met elkaar wil verbinden.

De werkzaamheden in de Leopoldlei maken deel uit van het spinnenweb waarmee het lokaal bestuur alle deelgemeenten en het centrum met elkaar wil verbinden. © rr

De werkzaamheden aan de Leopoldlei vinden plaats vanaf het kruispunt met de Eugeen Woutersstraat in Heist-centrum tot ongeveer aan de Halderse Boekhandel in Hallaar. De kostprijs voor de nieuwe fietspaden is geraamd op ongeveer 220.000 euro. “Door de aanpassingen aan de bushaltes gaat dat iets duurder uitvallen. Een deel van die bijkomende kost gaat de Vlaamse overheid wel dragen”, geeft Geerts nog mee.

Enkelrichting en omleiding

De aannemer werkt in twee fases, zodat er steeds aan een kant van de weg een fietspad met parkeerstrook toegankelijk blijft. De asfalteringswerken zelf zouden twee dagen per fietspad duren. Dan mag er tijdelijk geen verkeer over. Aan de bushaltes blijven de voet- en fietspaden langs beide kanten van de weg onderbroken voor de volledige duur van de werken. Voetgangers en fietsers moeten daardoor tijdelijk over de parking Leopoldlei.

Zo moet het nieuwe fietspad tussen Heist-centrum en deelgemeente Hallaar eruit gaan zien.

Zo moet het nieuwe fietspad tussen Heist-centrum en deelgemeente Hallaar eruit gaan zien. © Gemeente Heist-op-den-Berg/Google Street View

Voor doorgaand verkeer geldt er een enkelrichting van Heist-centrum naar Hallaar. Voor wie andersom rijdt, is er een omleiding voorzien via de Broekstraat, Herentalsesteenweg, Lostraat, Paul Van Roosbroecklaan en Frans Coeckelbergsstraat. “Er zijn in principe twintig werkdagen uitgetrokken voor de ingreep”, zegt Geerts nog. “Het wordt nipt, maar de bedoeling is om ermee klaar te zijn tegen het begin van het nieuw schooljaar.”Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio