Lotte van Clément, Lena de Vadder, Dorien de Voegt van Chiro Libertus samen met Frank Dom en Marnix van Esbroeck van de stad.  

Lotte van Clément, Lena de Vadder, Dorien de Voegt van Chiro Libertus samen met Frank Dom en Marnix van Esbroeck van de stad.  ©  Stad Mechelen

Beren- en pinguïnvuilnisbakken krijgen tweede leven bij jeugdbewegingen

Mechelen -

De beren- en pinguïnvuilnisbakken op de Mechelse speelplekken krijgen een tweede leven bij jeugdbewegingen. Ze ruimen plaats voor nieuwe standaard exemplaren met een grotere opvangcapaciteit.

Sven Van Haezendonck

De stad Mechelen is volop bezig om haar openbare vuilnisbakken beter te spreiden en zichtbaarder te maken in het straatbeeld. De vuilnisbakken in de vorm van dieren zijn verouderd en passen niet meer in dat plan: ze hebben maar een opvangcapaciteit van zestig liter, terwijl de nieuwe er eentje van tweehonderd liter hebben. Op die manier wil de stad uitpuilende kleine vuilnisbakken voorkomen, want vaak ligt daar ook zwerfvuil rond.

Kleinere openingen

Kleinere openingen om het afval in te werpen, maken sluikstorten en ander oneigenlijk gebruik zoals het dumpen van huishoudelijk afval ook moeilijker. Tegelijkertijd werd de ergonomie van de vuilnisbakken verbeterd, want de opening bevindt zich op buikhoogte. “Het zijn ingrepen waar we misschien niet elke dag bij stilstaan, maar elke verbetering voor een aangenamer, zichtbaarder en beter gebruik is meegenomen”, zegt Patrick Princen (Vld-Groen-m+), schepen van Openbare Werken.

De nieuwe vuilnisbakken die in de plaats komen. 

De nieuwe vuilnisbakken die in de plaats komen. © Stad Mechelen

Desondanks verkeren de beren- en pinguïnvuilnisbakken nog in goede staat en zijn ze perfect geschikt om te gebruiken op de terreinen van jeugdbewegingen. Zes krijgen er al een nieuwe thuis. Ze verhuizen naar Chiro Libertus, Chiro meisjes Hombeek, Scouts Thila Coloma, Scouts Sint-Gummarus en KSA ter Hert. “We zijn zeer tevreden dat we de leuke pinguïnvuilnisbak hebben gekregen, een leuke aanwinst bij ons nieuw gebouw. We gaan er goed voor zorgen en ze gaat alvast goed van pas komen tijdens onze wekelijkse activiteiten. Samen met onze leden gaan we op zoek naar een leuke naam voor ons nieuwste lid van onze Chiro”, vertelt Dorien de Voegt, verantwoordelijke Chiro Libertus.

Nog twaalf

De komende twee jaar zoekt de stad voor nog twaalf van deze vuilnisbakken een nieuwe bestemming. “Ook hier kijken we of ze een nieuwe thuis kunnen krijgen bij de jeugdbewegingen in het Mechelse. De voorwaarde die we stellen, is dat ze de vuilnisbakken als goede huisvader/moeder behandelen, op eigen terrein plaatsen en het onderhoud en ledigen ervan voor eigen rekening nemen”, zegt Abdrahman Labsir (Vld-Groen-m+), schepen van Jeugd.

Meer nieuws uit regio Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio