© rtv

Zomerbar Calabria mag geen muziekfeestjes meer organiseren

Herentals -

Zomerbar Calabria op de Herenthoutseweg in Herentals heeft van het stadsbestuur een verbod gekregen om nog langer muziekfeestjes met dj’s te organiseren. Daarmee veroorzaakte Calabria hinder voor de omwonenden.

Hans Otten

In haar horecazomerplan laat de stad Herentals één muziekzomerbar toe, naast een aantal zogenaamde stille zomerbars, waar geen versterkte muziek mag worden gespeeld. Calabria op het multifunctioneel terrein op de Herenthoutseweg valt net als zomerbar Jardin Albert naast het Albertkanaal, De Mart op de Grote Markt en Grün in het Stadspark in de tweede categorie. Bloom in de industriezone kreeg de toestemming als muziekzomerbar, maar dat initiatief is er uiteindelijk nooit gekomen.

Het stadsbestuur stelde samen met de omwonenden vast dat zomerbar Calabria naarmate de vakantie vorderde – en de coronamaatregelen versoepelden en de vaccinatiegraad toenam – stilaan de gedaante van muziekzomerbar begon aan te nemen. “Zo werden er dj’s en andere activiteiten ingepland”, stelt het stadsbestuur. “De zomerbar is echter gelegen in een woonwijk, waardoor de overlast bij de buurtbewoners steeds groter werd. Evenementen zoals Back To Basic zorgden voor onveilige situaties, waarbij de geldende coronamaatregelen en gemaakte afspraken niet werden nageleefd.”

Vervroegd sluitingsuur

De stad Herentals legt zomerbar Calabria op om zich opnieuw te schikken naar de regels van de stille pop-up waarvoor het een vergunning kreeg. “Er mogen geen dj’s meer worden geprogrammeerd en het sluitingsuur wordt voorlopig vastgesteld op 22u. Dat kan weer verlengd worden indien Calabria aantoont dat de organisatie geen hinder veroorzaakt voor de buurtbewoners en de nodige veiligheidsplannen op punt staan.”

Zelf schikken de initiatiefnemers zich naar de maatregelen die in overleg met de stad zijn genomen. Zij zien zelf een andere reden voor de overlast. “We betreuren het ten zeerste dat dit moet gebeuren, zeker omdat 1% van de bezoekers het verpest voor de 99% andere bezoekers die zich wél gedragen. Maar problemen geraken niet opgelost zonder maatregelen. Dit geeft ons de kans om dit probleem in de toekomst op een doordachte manier aan te pakken zodat mogelijke hinder voor de omwonenden tot een minimum beperkt blijft.”

MEER OVER Handelaars en horeca Kempen

Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio