Nathalie Carpentier, hier in de StripARK, leerde de voorbije maanden de Parkwijk kennen. 

Nathalie Carpentier, hier in de StripARK, leerde de voorbije maanden de Parkwijk kennen. © WOAD

Turnhoutse maakt strip over Parkwijk: “Alle mensen die ik heb getekend, wonen hier graag”

Turnhout -

Grafisch journaliste Nathalie Carpentier, afkomstig uit Turnhout, werkt aan een stripreportage over de Parkwijk. Over de unieke architectuur, maar ook over de problemen. Een deel van de reportage is te zien op 15 augustus, wanneer de stripbibliotheek StripARK feestelijk opent.

Wouter Adriaensen

Nathalie Carpentier is geboren en getogen in Turnhout en volgde les aan het Sint-Jozefcollege. “En toch heb ik de Parkwijk pas echt leren kennen door deze reportage in opdracht van Stripgids te maken”, vertelt ze. “De vernieuwende architectuur heeft haar op de kaart gezet. Daarover heb ik met architect Luc Vanhout, Edith Wouters van AR-TUR en de mensen van sociale woonmaatschappij De Ark gepraat.”

“De mooiste maar ook spannendste wijk van Turnhout”, zo omschrijft Stripgids zelf de Parkwijk. Ze kwam recentelijk vaker negatief dan positief in het nieuws. “Het is een sociale woonwijk met een divers publiek”, zegt Nathalie Carpentier. “Ondertussen is er begonnen aan een lange renovatie die leegstand met zich meebrengt. Die lokt op haar beurt criminaliteit uit. Dat is natuurlijk geen fijn gevoel. Maar iedereen die ik sprak, woont hier supergraag. De Parkwijk is groen, open, rustig. Ik heb proberen te spreken met de jongeren die betrokken waren bij de overlast, maar dat is op niks uitgedraaid.”

Bib zonder lidkaart

Een deel van de stripreportage van Nathalie Carpentier is op zondag 15 augustus te zien tijdens de feestelijke opening van de StripARK, de stripbibliotheek van Stripgids in de Parkwijk. “We werken niet met lidkaarten, je moet alleen de geleende boeken op tijd terugbrengen”, zegt Karl Van den Broeck van Stripgids. “We geloven sterk dat strips een belangrijke rol kunnen spelen om de creativiteit van mensen te stimuleren en hun blik op de wereld te verruimen. Deze wijk heeft enorm veel potentieel. We hopen dat aan te kunnen boren met onze laagdrempelige werking. Samen met onze buren van de Stuyfplek, een laagdrempelig buurthuis, willen we ‘the place to be’ worden voor de wijk en de ruime omgeving.”

De StripArK is op zondag 15 augustus uiteraard open. Verder geeft Oud-Turnhoutenaar Sven Hardies een workshop en demonstratie graffiti. In feestzaal El Parque is de expo ‘Duizend bommen en castraten, censuur in de strip’, gebaseerd op het boek van Stripgids-stichter Jan Smet, te zien. De tentoonstelling stond eerder in Bozar in Brussel en dit najaar in de Turnhoutse bibliotheek. De dag wordt afgesloten met muziek van “een mystery guest met roots in de Parkwijk” en bluesgitarist Peddlin’ Pete.

Een fragment uit de stripreportage van Nathalie Carpentier. 

Een fragment uit de stripreportage van Nathalie Carpentier. © Nathalie Carpentier

Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio