Vanop een afstand oogt het begijnhof in Turnhout idyllisch. 

Vanop een afstand oogt het begijnhof in Turnhout idyllisch. ©  BELGAIMAGE

Schrijnwerk Unesco-werelderfgoed is in slechte staat

Turnhout -

Het Turnhoutse begijnhof is een pareltje, tot je op de details begint te letten. Vooral de huurwoningen in dit Unesco-werelderfgoed zijn in een lamentabele staat. “Grote onderhoudswerken staan op stapel”, reageert schepen Francis Stijnen (CD&V).

Guy Van Nieuwenhuysen

“Ik woon hier al twintig jaar en de ramen en deuren van mijn woning zijn in die tijd nooit geschilderd.” De huurder wil zijn naam niet in de krant, maar klaagt wel de slechte staat van de huurwoningen van het OCMW in het Turnhoutse begijnhof aan.

De woningen die in erfpacht zijn gegeven, zijn in betere staat. Sinds 2008 geeft het OCMW begijnhofwoningen in erfpacht, met een renovatieverplichting. Van de 84 woningen zijn er een veertigtal in erfpacht gegeven.

“Stad en OCMW zijn eigenaar van de huurwoningen en moeten deze onderhouden”, stelt de huurder. “Dat gebeurt niet. Het schrijnwerk is rot. De verf bladdert af. Toeristen die ons begijnhof bezoeken, begrijpen dat niet. Wij ook niet. Uiteindelijk lopen de kosten hoger op als het onderhoud faalt.”

Wie nader toekijkt, ontdekt snel de sporen van een slecht onderhoud. 

Wie nader toekijkt, ontdekt snel de sporen van een slecht onderhoud. ©   Guy Van Nieuwenhuysen

“De woningen van het begijnhof liggen in een beschermde site. Er zijn procedureel heel wat stappen die we moeten ondernemen vooraleer we onderhoudswerken kunnen beginnen”, reageert de bevoegde schepen Francis Stijnen. “Het aantal huurwoningen is de jongste jaren sterk gedaald. We bouwen dat verder af en geven deze woningen, wanneer ze vrijkomen, in erfpacht. Verhuren in het begijnhof is dus een uitdoofscenario.”

Subsidie aangevraagd

Dat betekent volgens de schepen niet dat de woningen worden verwaarloosd. “We trachten ze in een goede, aanvaardbare staat te houden, maar starten geen grote renovatiewerken op. We hebben een subsidie van de Vlaamse overheid aangevraagd voor een grote reeks onderhoudswerken van de huurwoningen en wachten op de goedkeuring. Die werken zijn nodig.”

“Het zou me verwonderen dat er al twintig jaar niets meer is gebeurd. De medewerkers van onze dienst Stadsbedrijven zijn geregeld actief in het begijnhof om klusjes op te knappen, ook aan de huurwoningen. Dat het gaat om verouderde woningen, spreek ik niet tegen. De huurprijzen zijn daarom ook bijzonder laag.”

Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio