©  Jeroen Hanselaer

COLUMN. Wegrit of roeiwedstrijd?

Kristof Van Rompaey

De koers? Daar sta ik niet bij stil. De winnaar? Daar lig ik niet van wakker. De omleidingen? Daar zit ik niet mee in. Maar er werd zaterdag weer een Heistse Pijl gereden en dan ga ik bijna traditiegetrouw eens kijken in mijn thuisgemeente Heist-op-den-Berg.

De wedstrijd volg ik niet per se. Dat doen onze ervaringsdeskundige sportcollega’s oneindig veel beter dan ik. Nee, ik ga er uitsluitend naartoe om de sfeer in de rand vast te leggen voor de krant. En sfeer was er zaterdag zeker. De terrasjes in Heist-centrum trokken aardig wat volk en ook aan de aankomstzone troepten redelijk veel kijklustigen samen.

Overdreven warm werd het niet, maar de zon probeerde zo nu en dan toch wat te schijnen. Het voelde bijna weer ‘normaal’ aan. Normaal. Dat is intussen een beladen term geworden, zeker in combinatie met ‘nieuw’. Overstromingen van Wallonië tot China, ongeziene hittegolven van Groenland tot Griekenland en een onweer dat een paar weken geleden vlak bij mij thuis insloeg in het Industriepark: hoort dat allemaal bij het ‘nieuwe normaal’?

Als 14.000 wetenschappers uit 150 landen ons intussen waarschuwen voor ‘onnoemelijk leed’ door het mismeesteren van het klimaat, begin ik te vrezen van wel. Wie ben ik trouwens om hen tegen te spreken? De beelden op mijn smartphone, of ze nu in Pepinster of in Zhengzhou in China zijn gemaakt, maken de toestand voor mij ineens een stuk minder abstract dan pakweg twintig jaar geleden. Toen was ik nog een onbevangen tiener en spoelden er in het binnenland bij mijn weten haast nooit auto’s door de straten.

Wat kunnen we nog doen of zijn we te laat? Daar sta ik momenteel meer bij stil, lig ik meer van wakker en zit ik meer mee in dan met eender welk sportresultaat. Begrijp me niet verkeerd. Ik hoop dat de Heistse Pijl nog heel lang duizenden mensen mag vermaken, maar dan graag als wegkoers. Liever niet als veldrit of, godbetert, als roeiwedstrijd.MEER OVER Met andere woorden

Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio