Marlies en co. genieten van de sfeer in de tent achter de kerk. De regels van de horeca worden gevolgd en de tafels staan ver uit elkaar. 

Marlies en co. genieten van de sfeer in de tent achter de kerk. De regels van de horeca worden gevolgd en de tafels staan ver uit elkaar. © Bert De Deken

Ruime belangstelling voor De Vraai Kermis: “Liever een lightversie dan geen kermis”

Arendonk -

Net als vorig jaar dreigden de coronamaatregelen roet in het eten te gooien voor De Vraai Kermis. Dankzij enkele Arendonkse verenigingen en ondernemers ging de illustere kermis in Voorheide toch door en dus konden de feestneuzen zaterdag en zondag flink hun hartje ophalen.

Annelies Frederickx

De Vraai Kermis is een begrip in de streek. Het evenement kan jaarlijks rekenen op ruime publieke belangstelling en daarom stelden enkele Arendonkse verenigingen en ondernemers alles in het werk om geen tweede annulering op rij te krijgen.

“Pas op 9 juni kregen we enig zicht op wat dit weekend zou mogen en wat niet”, vertelt Dieter Berrens van voetbalclub Arendonk Sport. “Het was een huzarenstuk om alles toch nog geregeld te krijgen, want normaal starten de voorbereidingen op het nieuwe voetbalseizoen al in mei. We zijn onze vrijwilligers erg dankbaar dat zij zich toch wilden vrijmaken dit weekend, want zonder onze vijftig of zestig vrijwilligers zou De Vraai Kermis niet kunnen plaatsvinden.”

Met het oog op de geldende coronamaatregelen dokterden de organisatoren een lightversie uit. “Het evenement ziet er inderdaad ietwat anders uit dan normaal”, gaat Dieter Berrens voort. “In de tent achter de kerk werken we volgens de regels van de horeca en staan de tafels ver uit elkaar. Normaal lijkt de tent op de Oktoberfeste in Duitsland en vormen de tafels één lange rij. Nu zal iedereen zich evenwel aan de regels moeten houden, hoe moeilijk dat ook is. Van een zatte braspartij zoals alle andere jaren, zal nu wellicht minder sprake zijn. De erg geliefde vogelpik, die normaal op vijf locaties doorgaat, kon natuurlijk niet in zijn oorspronkelijke vorm plaatsvinden, maar ook daar vonden we een coronaveilig alternatief voor. Er wordt nu niet al rijdend, maar op een vaste fiets met pijltjes gegooid. Om toch een moeilijkheidsgraad toe te voegen, zal het dartsbord draaien.”

De geliefde vogelpik is nu coronaproof. Er wordt nu niet al rijdend, maar op een vaste fiets met pijltjes gegooid.

De geliefde vogelpik is nu coronaproof. Er wordt nu niet al rijdend, maar op een vaste fiets met pijltjes gegooid.

Zowel de kienavond op vrijdag, als het vogelpikken op zaterdag en zondag lokten aardig wat volk naar de tent. “Liever een lightversie, dan geen De Vraai Kermis”, klinkt het unaniem bij Marlies, Stijn, Roel, Louis, Brecht, Luther, Jelle en Robbe. “We wisten dat de vogelpik pas om 15u zou starten, maar om 14u waren we al paraat in de tent. We willen plezier maken, want dat hebben we enorm gemist. De vogelpik is een echte traditie, die we voor geen geld van de wereld wilden missen. Traditiegetrouw spelen we tijdens De Vraai Kermis ook nog een eigen spel met een koperen centje van de kienavond. Bij wie het centje in het glas valt, moet zijn biertje meteen opdrinken.”

Emilie, Janne en Carlyn hebben lang uitgekeken naar De Vraai Kermis.

Emilie, Janne en Carlyn hebben lang uitgekeken naar De Vraai Kermis. ©  Bert De Deken

Even verderop genieten Emilie, Janne en Carlyn van een drankje op het terras van PC Sint-Jozef. “Hier hebben we echt lang naar uitgekeken”, halen de drie Arendonkse vrouwen opgelucht adem. “We zijn blij dat we De Vraai Kermis kunnen vieren op een terras. Het weer is niet al te best, maar als het droog blijft, zijn wij al tevreden. We gaan het hele weekend vieren, of dat is tenminste het plan. Gelukkig hebben we iets te vieren, al is het dan in een lightversie. Normaal staat De Vraai Kermis garant voor plezier maken van zaterdagavond tot dinsdagavond en zijn er verschillende activiteiten. Nu zijn we evenwel al tevreden met ons terras.”

Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio