Voorzitter Baudouin Maricou bij de nieuwe bijenhal.  

Voorzitter Baudouin Maricou bij de nieuwe bijenhal.  © Ilse Van Thielen

Nieuwe bijenhal lokt imkers

Herselt -

De nieuwe bijenhal aan vtc De Mixx lokte tijdens de opendeurdag heel wat volk. “Afgelopen jaar hadden we 54 cursisten”, zegt Baudouin Maricou.

Baudouin Maricou, voorzitter van de Herseltse imkervereniging Sint-Ambrosius is trots op de bijenhal. “We hebben ze helemaal zelf gebouwd. Met alleen een theoriecursus imkeren kan je het niet. Je moet ook leren uit de praktijk.” Maricou had voor de bijenhal de keuze uit 2 locaties. “Maar toen ik deze plaats zag, was ik meteen verkocht. We zitten hier helemaal in het groen. Vorig jaar zijn onze eerste cursisten hier kunnen beginnen.”

Voor de bijenhal er stond, moest Maricou met zijn cursisten noodgedwongen op verplaatsing. “We deden dat bij een imker die bij ons bestuur was. Maar de jaren daarvoor moesten we telkens helemaal naar Heverlee voor onze praktijk.” Hij is dan ook trots dat de vereniging haar eigen praktijkplaats heeft. “In de kleine kastjes zitten zelfgekweekte koninginnen en iedere bij weet perfect naar welke kast ze moet vliegen.”

De cursus dit jaar telde 54 imkers in wording. “We krijgen lessen theorie maar ook praktijk”, zegt Guy Maes die de cursus volgt. “Ik heb fruitbomen maar de bijen ontbreken nog. Ik heb al een bijenkast gemaakt tijdens de cursus. Je leert het imkeren pas echt in de praktijk anders kan je even goed gewoon een boek lezen. Imkeren is opnieuw hip.” Ook de volgende cursus telt al 20 inschrijvingen. “Het gaat niet alleen om je honingbijen maar ook vlinders, zweefvliegen en alles van natuur errond”, legt Maricou uit. Hij heeft ondertussen ook een insectenhotel gebouwd naast de bijenhal. “Daarin zitten momenteel hommels en wilde bijen maar we willen het nog afwerken zodat er ook egels in terecht kunnen.”

Ilse Van Thielen

Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio