Nadat de politie streng heeft opgetreden tegen tuning meetings op de parking van Decathlon in Antwerpen (foto) verschoven de activiteiten naar de Decathlonparking in Olen. 

Nadat de politie streng heeft opgetreden tegen tuning meetings op de parking van Decathlon in Antwerpen (foto) verschoven de activiteiten naar de Decathlonparking in Olen. ©  Nattida-Jayne Kanyachalao

Burgemeester reikt tuners de hand na politieactie: “Laten we van tuning legale meeting maken”

Olen -

De politie van de zone Neteland heeft afgelopen vrijdagavond om 21.30u een illegale meeting van tientallen getunede auto’s op de parking van Decathlon in Olen stilgelegd. De burgemeester reikt de tuners nu de hand.

Hans Otten

De onbekende organisator van de meeting had via sociale media een oproep gelanceerd om vrijdag vanaf 19u op de parking van sportwinkel Decathlon in het Shopping Park Olen te verzamelen. Het is niet bepaald de eerste keer dat op deze locatie tuningfanaten samentroepen. Toen de politie er om 21.30u arriveerde, waren er meer dan vijftig gepimpte en getunede auto’s en hun liefhebbers aanwezig. De agenten deelden in totaal 58 processen-verbaal uit. Het gaat om gemeentelijke administratieve sancties of zogenaamde GAS-boetes, die maximaal 350 euro bedragen.

“De aanleiding voor de GAS-boetes is dat de aanwezigen deelnamen aan een illegaal evenement”, zegt commissaris Dirk Janssens van politie Neteland. “Er was via sociale media toe opgeroepen, maar de activiteit was niet aangevraagd en er was dus geen toestemming voor gegeven. Zeker niet op het openbaar domein, waaronder deze parking vanwege de publieke toegankelijkheid ook valt. Daarnaast staat in ons GAS-reglement dat wie aanwezig is op een illegaal evenement ook beteugeld kan worden. We gaven hen tien minuten de tijd om weer te vertrekken, een wijze raad die ze ter harte namen.”

Volgens sommige passanten deden de aanwezigen in hun ogen weinig verkeerd. In een reactie verdedigt de Olense burgemeester Seppe Bouquillon (CD&V) het optreden van de politie, maar reikt hij de autoliefhebbers tegelijkertijd de hand. “De politieactie kwam er niet zomaar”, zegt hij. “De voorbije maanden waren er verschillende meldingen van geluidsoverlast, snel en onverantwoord rijden, dragracen, donuts draaien, beschadigingen aan openbaar en privé domein. Ook de eigenaar van het Shopping Park was die problemen beu. De politie heeft de aanwezigen in het verleden altijd op een rustige manier proberen duidelijk te maken dat die overlast moet stoppen. Wie niet wil luisteren, moet op een bepaald moment dan maar voelen.”

Rotte appels

Volgens Bouquillon gaat het om enkele rotte appels die de rest van de mand bederven. “Het zijn de hardrijders, donutdraaiers en vandalen die voor dit politieoptreden zorgden. Spijtig voor hen die er inderdaad alleen maar komen om hun wagen te laten zien of enkele vrienden te ontmoeten.”

“Aan hen en aan de organisator die zich vrijdag niet bekend wilde maken, kan ik enkel zeggen: neem contact op met de verantwoordelijke van het Shopping Park en werk samen iets uit. Een tuningmeeting kan en mag zeker, maar wel onder de voorwaarden die voor elke meeting of activiteit gelden. Onze dienst vrije tijd wil met veel plezier samen aan een legale meeting werken. Ook de politiemensen komen veel liever toekijken dat alles in orde is en tegelijkertijd genieten van de gemoedelijke sfeer en mooie wagens.”

Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio