© ATV

Toerisme trekt weer beetje aan in Antwerpen: “En augustus kan alleen maar beter worden”

Antwerpen -

De eerste zomermaand zit er intussen op. Was de maand juli van 2021 beter dan die van het dramatische 2020 of bleven de toeristen weg uit Antwerpen? We staken ons licht op bij gidsen, musea en horeca.

Johan Van Baelen

De eerste conclusies: winkels, restaurants noch cafés hebben een overrompeling gekend. Antwerpse gidsen, musea en horeca gewagen van een lichte heropleving, maar de hotelsector blijkt het moeilijk te hebben.

Maarten Gillis gidst als bijberoep in de diamantwijk. “Het eerste half jaar had ik geen boekingen. Dat is normaal, want tot half mei mocht je niet met groepen in de diamantbeurzen. Nu slechts in kleine groepjes. Ik had er twee voor gidsenopleidingen. Vorig jaar had ik twee toeren voor de eerste lockdown en twee tussen de eerste en de tweede lockdown. In 2019 waren dat er nog vijftien. Dat is dus minder dan een derde, hé. Ik gidste zopas nog enkele Amerikaanse studenten, maar ik moet het veeleer hebben van het zakentoerisme. Ik hoop dat dat tegen het eind van het jaar weer wat aantrekt, als het internationaal personenverkeer weer op gang komt.”

Dramatische weekdagen

De hotelcijfers geven hetzelfde beeld. “We halen een gemiddelde bezetting van 40%, dat is gelukkig al 5% meer dan vorig jaar”, aldus Didier Boehlen van de Antwerpse Hotel Associatie. “De weekends lopen redelijk goed, met 60 tot 70% bezetting, met in de oude stadskern zelfs uitschieters tot 80%. Maar in de week halen we, afhankelijk van het type hotel, amper tussen de 25 en 35%. Ook dan zijn er in de oude binnenstad hotels met een bezettingsgraad 60%. De weekdagen zijn zo dramatisch doordat het zakentoerisme ontbreekt.”

Didier Boehlen . 

Didier Boehlen . ©  Patrick De Roo

Wat volgt, is omzetverlies? “Dat klopt, 45-50% minder dan in juli 2019. Ik hou mijn hart vast voor het najaar, want er worden geen contracten getekend voor groepsaanvragen. Ik vrees dat 2021 nog slechter gaat worden dan 2020 en dan vooral in grote hotels. Het knipperlichtbeleid rond besmettings- en vaccinatiecijfers doet ook augustus geen goed”, vindt Boehlen.

“Wat de totale bezetting betreft, zijn we teruggevallen van 75% naar maximaal 40%. Maar in andere kunststeden als Brugge en Gent halen sommige hotels zelfs geen 30%. Dat komt omdat toeristen uit verre bestemmingen als de VS en Australië massaal wegblijven. Wij halen 40% door toeristen uit eigen land en uit onze directe buurlanden. Nederlanders komen graag en daar zijn we blij om.” Duitsers en Belgen maken de top drie rond.

Dank u, Nederlanders

“We mogen de Nederlanders inderdaad zeer dankbaar zijn”, meent ook gids en professioneel Antwerpenaar Tanguy Ottomer. “Zij vormen de grootste groep en gelukkig zijn er veel die voor een daguitstap naar Antwerpen komen. Ze vinden ons taaltje leuk met de vele verkleinwoorden en het Frans dat we er tussen lappen. Ik krijg de lachers altijd mee met zinnen als ‘dat ambetant mens met haar sacoche staat in mijn weg’.”

Ook collega-stadsgids Carolien Krijnen is overtuigd dat het najaar drukker wordt. “Ik ben meer gefocust op bedrijven. In juli 2020 had ik vier opdrachten, dit jaar zeven. Al zijn de groepen wel kleiner. In 2019 had ik vaak groepen van twaalf, nu van zes. Tot slot: augustus kan alleen maar beter worden, want vorig jaar kwam er geen kat meer door de provinciale campagne om Antwerpen te mijden.”

Musea trekken stilaan meer gasten aan, zoals hier DIVA. 

Musea trekken stilaan meer gasten aan, zoals hier DIVA. ©  Joris Herregods

“Voor de stedelijke musea gaat het aantal bezoekers vanaf half mei in stijgende lijn en we zien inderdaad meer Nederlanders en Duitsers”, zegt Roel Veyt, woordvoerder van schepen Nabilla Ait Daoud van Cultuur. “Dat geldt zeker voor publiekstrekkers als het MAS en het Rubenshuis. Diamantmuseum Diva mocht de voorbije twee weken tussen 700 en 800 bezoekers per week ontvangen. Dat is een forse stijging. Maar ook in kleinere instellingen als het Letterenhuis zien we bemoedigende cijfers. We hopen dus het beste voor de toekomst, maar altijd met respect voor de covidmaatregelen, die sowieso een rem zetten op het aantal toegelaten bezoekers.”

Covidmaatregelen blijven gelden en dus is de bezoekerscapaciteit ook in de Zoo beperkt. 

Covidmaatregelen blijven gelden en dus is de bezoekerscapaciteit ook in de Zoo beperkt. ©  Joris Herregods

Ook in de Zoo blijft de capaciteit beperkt, al toonde juli een lichte verbetering. Dat is maar goed ook. “2019 was een prima jaar met 1.175.000 gasten. In 2020 daalde dat cijfer met 53%. We hopen dat we hier nog een mooie augustusmaand aan mogen toevoegen”, aldus Amanda Wielemans.

Matig tevreden horeca

De Antwerpse horeca zou een stijgende trend ongetwijfeld toejuichen. Uit een korte en snelle steekproef, die vrijdag werd afgenomen bij de Antwerpse afdeling van Horeca Vlaanderen, is de tevredenheid matig. In een schaal van 0 tot 10 geven de Antwerpse hotel-, café- en restaurantuitbaters een 5,7 als het gaat over omzet, capaciteit en bezetting.

“Dat is te begrijpen als je weet dat maar 13,5 % van de horecamensen het voorbije halfjaar dezelfde omzet ziet als vorig jaar”, zegt Matthias De Caluwe, ceo van Horeca Vlaanderen. “37,70 procent spreekt van een omzetdaling tussen 10 en 75% vergeleken met 2020. 42% van die groep kijkt aan tegen een verlies van 10-25%, 30% heeft het over een daling van een kwart tot de helft. Gelukkig kan een kleine 50% van onze leden gewagen van een stijging ten opzichte van 2020. Je ziet dat het een heel gemengd beeld oplevert en dat veel afhangt van de locatie. Ook de toeristen zijn bepalend. Als die niet present tekenen in hotels, dan kunnen ze evenmin de rest van de horeca aandoen. We hopen dat het toerisme weer aantrekt en we onthouden dat de btw-verlaging serieus in ons voordeel heeft gewerkt.”

Matthias De Caluwe in restaurant Ferrier 30.

Matthias De Caluwe in restaurant Ferrier 30. ©  Jan Van der Perre

“Ook wij hopen op een betere augustusmaand”, zeggen Lou Vereecke en Patrick van Ouytsel van ‘Me Lou deur ’t Stad’. “We merken dat vooral bij oudere mensen de drempel om naar de stad te komen vrij hoog ligt. Ze voelen zich niet allemaal veilig. We hebben veel last-minuteboekingen, maar evengoed veel wandelingen waar we soms maar twee of drie mensen kunnen begroeten. Dat geldt niet alleen voor ons. In 2019 zag ik dagelijks tussen tien en vijftien collega’s. Als ik er nu twee op een dag zie, dan is dat veel.”

CITTA

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio