Dave Dierickx en Jonas Muys geloven rotsvast in het potentieel van de nieuwe Berl!n. 

Dave Dierickx en Jonas Muys geloven rotsvast in het potentieel van de nieuwe Berl!n. ©  Joris Herregods

De zwarte luifels worden weldra vervangen door turquoise exemplaren. 

De zwarte luifels worden weldra vervangen door turquoise exemplaren. ©  Joris Herregods

1 / 2
thumbnail: Dave Dierickx en Jonas Muys geloven rotsvast in het potentieel van de nieuwe Berl!n. 
thumbnail: De zwarte luifels worden weldra vervangen door turquoise exemplaren. 

Bekende Antwerpse brasserie Berlin steekt in een nieuw kleedje

Antwerpen -

Brasserie Berlin op de Kleine Markt tegenover de politietoren in Antwerpen steekt in een nieuw kleedje. De kleuren in een foto van de Dom van Berlijn bepalen de aankleding van de vernieuwde zaak.

Johan Van Baelen

“We hebben de zaak in oktober 2019 gekocht uit een faillissement”, zegt Jonas Muys, die de brasserie samen met Dave Dierickx van brasserie Bizie Lizie op het Zuid heeft overgenomen. Muys laat een zekere directiefunctie bij horecagroothandel Metro staan om straks het gezicht van Berlin te worden. “Na achttien mooie jaren bij Metro wilde ik de andere kant wel eens leren kennen. Op mijn 42ste is dat de juiste moment. Het is geen bevlieging. Dave en ik bezoeken al jaren samen horecazaken in binnen- en buitenland en wilden ooit samen iets opstarten. En toen passeerde Berlin.”

Door de coronacrisis was er uitstel, maar de renovatie zelf was ook fors. “Alles was verouderd. Dus hebben we de isolatie, de muren, de plafonds, de keuken, het gas, het water, de elektriciteit en zelfs de riolering grondig aangepakt.”

Twinseats

Voorlopig wordt er ontbijt en lunch geserveerd en is de zaak geopend van 9 tot 19u. “Pas eind september, begin oktober moet alles op punt staan en nemen we ook het diner erbij. Zo worden we stilaan een informele brasserie. Wat dat is? In een formele brasserie zit je neer en je eet. In Berlin kan je kiezen tussen enkele sharinggerechten of gewoon een voor- en hoofgerecht. Alleen een glas drinken kan ook. Daarvoor hebben we speciaal twinseats aan de bar en geen barkrukken meer.”

De zaak is opvallend luchtig en ruim geworden. Aan de toog vallen de twinseats op. 

De zaak is opvallend luchtig en ruim geworden. Aan de toog vallen de twinseats op. ©  Joris Herregods

Alleen de zwarte luifels boven het terras herinneren nog aan de vroegere Berlin. “De bestelde turquoise luifels laten door corona op zich wachten”, zegt Dave Dierickx. Dat blauw wakkert het vakantiegevoel aan, toch? “De kleuren haalde ik uit een foto van de Berlijnse Dom, die nu boven de inkomdeur hangt”, vertelt Jonas. “Gert Verhees, die ook de Pain Quotidiens heeft ingericht, nam het turquoise uit de koepel van de kerk voor de ramen, deuren en tafels. Het goud van de zon die op de koepel van de kerk schijnt, vind je in de lampen of in het biesje van de terrastafels. En het bos op de achtergrond komt dan weer terug in het behang.”

Internationale kaart

En wat kan je zoal binnenspelen tussen al die uitgelezen kleuren? “Ons aanbod zal nog evolueren, want ook de klant heeft inspraak. We hebben een ontbijt en een lunchkaart. De ontbijtkaart is erg gevarieerd met Israëlische bagels, Spaanse tostada’s, Franse croissants en natuurlijk Duitse boules de Berlin. “Wie wil kan daar een vroege cocktail bij nemen: de Berlini. Dat is een prosecco met rode perzik en citrus.” Opmerkelijk naast de lichte granola en pancakes zijn de wat copieuze eggs benedict (gepocheerd ei, hollandaiseseaus en spek, red.) en een licht keto-ontbijt. “We spelen maximaal in op nieuwe trends.”

De brasserie nieuwe stijl – vormgegeven door een uitroepteken in het logo van Berl!n – heeft vegetarische gerechten voor de lunch, klassiekers als garnaal- en kaaskroketten en tomaat-garnaal, maar ook salades, hamburgers en steaks en opnieuw twee ketogerechten. Later komen er nog oosters getinte gerechten bij en waarom ook niet: eggs benedict op een bun.”

CITTA

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio