©  BELGA

Emma Plasschaert alweer vierde: “Ik ben niet boos, ik ben op mijn waarde geklopt”

Emma Plasschaert heeft zondag geen medaille kunnen veroveren in de Laser Radial-klasse van het zeilen op de Olympische Spelen in de Japanse hoofdstad Tokio. Met een schitterende tweede stek in de afsluitende medaillerace eindigde ze op de vierde plaats in de stand. “Ik ben geklopt op mijn waarde”, reageerde ze.

Maarten DelvauxBron: BELGA

Het goud ging naar de Deense Anne-Marie Rindom, die voor de start van de medal race de leiding reeds stevig in handen had. De Zweedse Josefin Olsson snoepte dankzij een zege op de slotdag het zilver nog af van de Nederlandse titelverdedigster Marit Bouwmeester, die finaal brons pakte.

Met een vijfde stek voor de start van de medaillerace moest onze landgenote resoluut voor de aanval kiezen op de slotdag, om nog in aanmerking te komen voor de medailles. Plasschaert koos samen met de Griekse Vasileia Karachaliou voor links en dat bleek de beste keuze in de baai van Enoshima, waar er net iets meer wind stond dan tijdens de vorige wedstrijddagen. Het duo nestelde zich meteen vooraan in het pak. Voor de Italiaanse Silvia Zennaro was de medal race toen al afgelopen na een valse start.

Intussen rukte de Zweedse Josefin Olsson, de belangrijkste concurrente van Plasschaert in de strijd om het brons, na een trage start wel steeds verder op het in klassement. Op weg naar de derde boei lag ze reeds in tweede positie en dat was slecht nieuws voor onze landgenote, die de leiding resoluut in handen had genomen. Even later moest ze die leidersplaats afstaan aan Olsson, de strijd om het brons werd in de voorste gelederen geleverd.

De Deense Anne-Marie Rindom speelde op veilig en liet met een onopvallende medaillerace haar goud niet meer in het gedrang komen. Finaal geraakte Plasschaert niet meer voorbij Olsson en zo waren de medailles weg. De West-Vlaamse komt terecht op de ondankbare vierde plaats in de eindstand, met 87 punten. Dat zijn er vier meer dan Bouwmeester (83). Rindom eindigt met 78 punten achter haar naam, drie minder dan Olsson (81).

“Als de tegenstander supergoed zeilt, heb je het niet in de hand”

“Ik ben wel ontgoocheld. Het is heel jammer dat zo’n mooie prestatie in een medalrace niet leidt tot een medaille. Maar dat kan ik mezelf niet kwalijk nemen. Als de tegenstander supergoed zeilt, heb je dat niet in de hand”, vertelde ze.

Plasschaert rukte tijdens de week op en zette zichzelf in een goeie uitgangspositie, maar vrijdag kende ze een offday die ze nu mogelijk cash betaalt. “Het was zo’n dag waarop nog eens duidelijk werd wat mijn zwaktes zijn. Zeilen is een heel diverse sport, je moet overal goed in zijn. Als we die zwakheden kunnen aanpakken en verbeteren, sta ik er heel goed voor”, onderstreepte ze.

 

 ©  BELGA

Voor Plasschaert, 27, zijn het in Japan de eerste Spelen. Op het podium prijken alleen dertigers met stuk voor stuk meer ervaring. Ook dat speelde een rol, besefte ze. “Anne-Marie (Rindom) won brons in Rio en werd drie keer wereldkampioene. Marit (Bouwmeester) pakte goud in Rio, Josefin (Olsson) was al twee keer naar de Spelen geweest. Zij hebben allemaal veel ervaring. Ik ben geklopt op mijn waarde. Het is heel jammer dat ik vierde word, maar ik kan er niet boos om zijn. Ik heb op mijn top gepresteerd. Vierde worden op je eerste Spelen, is gewoon een sterke prestatie. Soms zijn anderen beter en dat was nu het geval.”

Een “heel groot lichtpunt” noemde Plasschaert de gouden medaille van haar Australische verloofde Matt Wearn in de Laser. Hij was al sinds zaterdag, nog voor de medalrace, zeker van de olympische titel. “We hebben elkaar gisteren kort even gezien. Het was een moment van innige vreugde. Het compenseert zeker een beetje voor deze vierde plaats.”

Voor Plasschaert gaat de riem er nu even af. Mogelijk neemt ze eind november deel aan het WK in Oman, maar dat ligt nog niet vast.

Eindstand top-vijf

Anne-Marie Rindom (Denemarken) 78

Josefin Olsson (Zweden) 81

Marit Bouwmeester (Nederland) 83

Emma Plasschaert 87

Tulla Tenkanen (Finland) 95

 

 ©  BELGA

 

 ©  BELGA

 

 ©  EPA-EFE

MEER OVER Olympische Spelen Tokio