De renners sprinten richting de eindmeet in de Paul Van Roosbroecklaan. 

De renners sprinten richting de eindmeet in de Paul Van Roosbroecklaan. © Kristof Van Rompaey

Heistse Pijl profiteert mee van zonnige dag: “Heel goeie editie ondanks corona”

Heist-op-den-Berg -

De wielerwedstrijd Heylen Vastgoed Heistse Pijl arriveerde zaterdagnamiddag in Heist-op-den-Berg. De rit vertrok vanuit Vosselaar en ging doorheen verschillende Kempense gemeenten. Na aankomst in de thuisgemeente vervolledigden de renners nog zes lokale ronden. Het mooi weer bracht er behoorlijk wat kijklustigen op de been.

Kristof Van Rompaey

De Nederlander Pascale Eenkhoorn kwam als eerste over de meet in de Paul Van Roosbroecklaan. In een spurt liet hij Yves Lampaert en Jonas Rickaert achter zich. Algemeen verantwoordelijke Jef Van den Bosch blikt tevreden terug op de koers. “Ondanks corona was het een heel goeie editie”, zegt hij. “Het werd een aantrekkelijke wedstrijd en ook in de rand verliep alles vlot. De start vond voor het eerst plaats in Vosselaar en bracht een mooie opkomst mee. Ik ga ervan uit dat we nu gelanceerd zijn voor een normale editie in 2022.”

De terrasjes in Heist-centrum liepen behoorlijk vol tijdens de koers. Aan het ‘horecakruispunt’ stonden de Heistse klasvriendinnetjes Maxine en Mado op de volgende doortocht van de renners te wachten. Maxine was op stap met haar ouders Valerie en Lieven en haar opa Jef. Mado was er met haar papa Kim. Maxine en Mado zeggen wel grote koersfans te zijn, maar eigenlijk kwamen ze toch vooral om elkaar te zien.

Klasvriendinnetjes Maxine en Mado kwamen naar de koers kijken, maar ze waren vooral dolblij om elkaar te zien.

Klasvriendinnetjes Maxine en Mado kwamen naar de koers kijken, maar ze waren vooral dolblij om elkaar te zien. © Kristof Van Rompaey

“Wij zijn de beste vriendinnen in de klas. Zet dat maar in de krant”, vertelt Maxine met een brede glimlach. “Tijdens de vakantie bellen we heel vaak, maar volgend schooljaar zitten we samen in het derde leerjaar. Eerst gaan we ook nog eens samen picknicken. Wanneer gaan we dat eigenlijk doen?”, kijkt ze met een vragende blik richting haar mama.

Zussen Julie en Sofie Morbée samen met Frankie Van Breussegem en Conny Coppens, de papa en plusmama van renner Elias Van Breussegem.

Zussen Julie en Sofie Morbée samen met Frankie Van Breussegem en Conny Coppens, de papa en plusmama van renner Elias Van Breussegem.

Op het terras van café Den Afgrond in de Swaenekelder, bovenop de Heistse berg, spraken we zussen Sofie en Julie Morbée uit respectievelijk Brugge en Oudenaarde aan. Allebei legden ze een behoorlijk lange rit af om elk voor een andere renner te supporteren: Sofie voor Emiel Vermeulen, Julie voor Elias Van Breussegem. “Emiel is mijn vriend, Elias de hare”, zegt Sofie. “Ze zijn compleet verschillende renners. Omdat Emiel een echte sprinter is, heb ik vandaag toch wel wat bang. Het gaat hier echt wel heel steil bergaf richting de aankomst.”

Regenjassen overbodig

Vorig jaar werd Emiel derde in de Heistse Pijl, maar de editie van 2020 was door de coronatoestand geen UCI wedstrijd. Van supportersrivaliteit tussen de zussen is er in elk geval geen sprake. De twee deelden zaterdag een tafeltje met Frankie Van Breussegem en Conny Coppens, de papa en de plusmama van Elias. Wat het gezelschap vond van de sfeer? “We hebben het weer mee. Dat doet veel”, zegt Sofie. “Ik heb twee regenjassen en een paraplu bij, maar ze zijn overbodig.”

De Deense Mette en Canadese Samantha verblijven momenteel in ons land om bij te leren als wielrensters.

De Deense Mette en Canadese Samantha verblijven momenteel in ons land om bij te leren als wielrensters. © Kristof Van Rompaey

Aan de Bergop spraken we de Canadese Samantha Hargreaves en de Deense Mette Egtoft Jensen aan. Omdat ze het zo ver mogelijk willen schoppen in de wielersport, zijn ze tot in september op wielerstage in ons land. “Je hebt hier veel wedstrijden en het niveau ligt hier een stuk hoger dan bij ons”, zegt Samantha. “Kasseien hebben we thuis ook veel minder.”

Positieve sfeer

Wat de twee vinden van Heist en zijn ‘berg’? “Het lijkt zeker een mooie gemeente, maar we komen hier niet veel, ook niet om te trainen. Misschien is dat nog een idee voor de toekomst”, zegt Samantha. Tijdens de wedstrijd reden er enkele bekenden van de rensters mee. “Ik heb een paar Noorse vrienden bij Team Coop”, zegt Mette. “Ik ken enkele mensen bij XSpeed United Continental, waar ook een Canadees bij fietst”, vult Samantha nog aan.

Mare Van Loo verkocht ijsjes aan de lopende band. “Overal waar ik stond langs het parcours hing er een positieve sfeer.”

Mare Van Loo verkocht ijsjes aan de lopende band. “Overal waar ik stond langs het parcours hing er een positieve sfeer.” © Kristof Van Rompaey

Op een boogscheut van de finish in de Paul Van Roosbroecklaan stuitten we op Mare Van Loo, werkneemster van d‘Roomijs in Heist-Goor. De zaken gingen behoorlijk goed. Overal waar ze haar ijsfiets parkeerde langs het parcours, gingen de ijsjes als zoete broodjes de deur uit. “Er hangt hier een positieve sfeer rondom het parcours. Overal waar ik stond, merkte ik dat op”, zegt Mare. “De mensen hebben er duidelijk nood aan om nog eens buiten te komen.”Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio