De Geelse milieuschepen Bart Julliams (N-VA) knipt officieel het lintje door van het bos dat Pieter Vanhoof (links), Kevin Vleminx (tweede van rechts) en Jeroen De Muynck (rechts) van Beer 4 Nature samen met vrijwilligers van De Bosgroep Zuiderkempen toegankelijk maakten. 

De Geelse milieuschepen Bart Julliams (N-VA) knipt officieel het lintje door van het bos dat Pieter Vanhoof (links), Kevin Vleminx (tweede van rechts) en Jeroen De Muynck (rechts) van Beer 4 Nature samen met vrijwilligers van De Bosgroep Zuiderkempen toegankelijk maakten. © RR

Beer 4 Nature stelt eerste stukje bos open voor wandelaars

Geel, Balen, Mol -

De vele recreanten in de Belse Bossen van Geel-Bel hebben sinds dit weekend een extra stukje bos ter beschikking. Met de opbrengst van hun bieren kocht Beer 4 Nature een lapje aan en maakte het toegankelijk.

Hans Otten

Kevin Vleminx uit Olmen (Balen) en Mollenaars Jeroen De Muynck en Pieter Vanhoof van Beer 4 Nature kunnen niet alleen lekkere bieren brouwen, ze weten ook de handen uit de mouwen te steken. Samen met vrijwilligers van De Bosgroep Zuiderkempen wisten ze dit weekend in één dag een resem bosbeheerswerkzaamheden uit te voeren waarvoor ze in feite twee volle dagen hadden ingepland. Het gaat om een klein stukje verwaarloosd bos in de Belse Bossen dat ze met de verkoop van hun bieren Hert, Toekan, Voske en Ne Kemping Original wisten aan te schaffen.

Het bosje was volledig omheind.

Het bosje was volledig omheind. © RR

“Het was een bosje dat volledig omheind was en waarin exoten als Amerikaanse vogelkers wild hun gang konden gaan”, vertelt het trio zaterdag na een dagje stevig labeur. “We hebben dus een heleboel betonnen palen uit de grond getrokken, een poortje en allerlei verschillende soorten draadomheining verwijderd en afgevoerd. Daarna hebben in het bos zelf ook beheerswerk gedaan. Alle exoten hebben we uitgetrokken en een deel van de boskant weggehaald om een mooi zicht op de landelijke omgeving te krijgen. In het najaar plannen we nog wat werkzaamheden.”

Stevig labeur.

Stevig labeur. © RR

Het doel van Beer 4 Nature is originele en zelf ontwikkelde bieren te verkopen om bosgebieden aan te schaffen. Het stukje in Bel is het eerste dat ze zo wisten te verwerven, intussen is ook een tweede stuk in Galbergen in Mol aangekocht. Na een opkuis stellen de initiatiefnemers het bos open voor recreatieve gebruikers, terwijl over de biodiversiteit wordt gewaakt.

De eerste recreanten komen de ingrepen keuren.

De eerste recreanten komen de ingrepen keuren. © RR

“Het bosje in Bel bevat zowel enorme naaldbomen als eiken aan de rand. Die laten we allemaal staan, al planten we wel extra inheemse loofbomen aan om een nog meer gemengd bos te krijgen. We hebben nu ook een kronkelend wandelpaadje gecreëerd, dat over een steile heuvel loopt. We bekijken samen met de Bosgroep Zuiderkempen en de stad Geel nog in welke mate we signalisatie, infoborden en bankjes kunnen plaatsen. Als Beer 4 Nature staan we nog in de kinderschoenen, maar we hopen op termijn een duidelijke impact op de levenskwaliteit te hebben.”

www.beer4nature.be
Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio