De autoriteiten in Griekenland hebben maatregelen genomen om mensen verkoeling te bieden tijdens de extreme hittegolf. 

De autoriteiten in Griekenland hebben maatregelen genomen om mensen verkoeling te bieden tijdens de extreme hittegolf. ©  REUTERS

 

Griekenland zet zich schrap voor historische hittegolf

Griekenland heeft te kampen met een “historische en lange hittegolf”. Dat zeggen meteorologen zaterdag. Het kwik kan de komende dagen op het vasteland oplopen tot liefst 46 graden Celsius.

blg, rtr

In Griekenland werd begin deze week een waarschuwing afgegeven wegens extreme hitte. De hittegolf houdt naar verwachting aan tot begin augustus. Tijdens de golf zakken de temperaturen ‘s nachts naar verwachting niet onder de 25 graden, in de grote steden zelfs niet onder de 30 graden.

Het extreme weer kan leiden tot het uitbreken van nieuwe natuurbranden of kan de al woedende branden verergeren. Aan de voet van de berg Pentelikon, dicht bij buitenwijken van de hoofdstad Athene, woedde eerder deze week al een hevige natuurbrand. Ook buurland Turkije wordt getroffen door tientallen bosbranden.

Op meerdere plaatsen in Griekenland worden gebouwen met airconditioning opengesteld voor burgers. Ook stuurt de overheid tenten en containers met airconditioning naar kampen waar migranten worden opgevangen.

LEES OOK: Klimaatexpert ziet zijn somberste voorspellingen uitkomen: “Al dat extreme weer is nog maar het begin”

Grieken worden opgeroepen om zich te onthouden van activiteiten die kunnen leiden tot branden, niet onnodig te reizen en spaarzaam om te gaan met water en elektriciteit. De Akropolis, het beroemde monument in hoofdstad Athene, wordt op het warmste moment van de dag gesloten, om toeristen te beschermen tegen de hitte.

De dodelijkste hittegolf in Griekenland dateert uit 1987, toen er langer dan een week extreme temperaturen werden genoteerd en meer dan duizend mensen overleden.

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio