Ann Frankcen verwerkt 57 kranten tot één boek.  

Ann Frankcen verwerkt 57 kranten tot één boek.  © Evdw

Koninklijke erkenning voor ‘Gazet van Achterbroek’

Kalmthout -

Tijdens het jongste defilé op de nationale feestdag mocht de Kalmthoutse Ann Francken plaats nemen op de tribune als verdienstelijke landgenote. De reden: de Gazet van Achterbroek, een gratis coronakrant die wekelijks vertelde over het reilen en zeilen in deze kleine gemeenschap. Ann Francken heeft deze krantjes nu ook in een boek gebundeld.

Net na het ingaan van de eerste lockdown in maart van vorig jaar besloten Ann Francken en haar zus Hilde om wekelijks een kleine coronakrant te maken. Het initiatief is voorlopig afgerond. in totaal verschenen er 57 ‘gazetjes’.

Ann Francken : “De strenge regels lieten ons niet toe om mensen te ontmoeten buiten onze kleine bubbel. De pandemie isoleerde ons, alhoewel wij allemaal sociale contacten nodig hadden en nog altijd hebben. De idee van een gratis coronakrantje van telkens vier pagina’s groeide en werd realiteit. We publiceerden alleen nieuws uit ons eigen dorp. Het was dus een krant van en voor de Achterbroekenaars. De paar honderd digitale abonnees kregen het online en via de gemeente drukten we ongeveer 120 exemplaren die via winkels en wzc’s werden verspreid”, legt Ann Francken uit.

Het krantje moet blijkbaar ook iemand uit de omgeving van koning Filip hebben gecharmeerd, want het Paleis nodigde Ann uit voor het nationale defilé op 21 juli, als verdienstelijke landgenote. Ann Francken werd genomineerd.

Boek

Maar Ann Francken wilde het niet bij krantjes laten. “Ik wilde al dat unieke nieuws voor het nageslacht ook als boek bewaren. Binnen tien, twintig jaar of zelfs nog later zullen mensen kunnen lezen hoe een kleine gemeenschap als Achterbroek omging met een zware pandemie en wat de individuele en sociale gevolgen waren van de erbij horende maatregelen. Het wordt in feite een uniek sociaal document van de impact van een pandemie op ons dagelijkse leven.”

“De Gazet van Achterbroek” wordt geen boek waarin alle kranten chronologisch zijn verzameld. “Neen, het nieuws uit al die krantjes heb ik verdeeld over elf hoofdstukken. Het gaat onder meer over de helden van Achterbroek, enkele menselijke verhalen, de impact op de lokale economie en het verenigingsleven. Elke week interviewde ik bijvoorbeeld per e-mail een dorpsgenoot die direct te maken had met of te lijden had onder corona. Daarbij kwamen onder meer een verpleegster en een winkelier aan bod, maar ook de reissector, een dokter of een palliatieve medewerker.”

Elke week was er een nieuwe krant.

Elke week was er een nieuwe krant. ©  evdw

Het boek is drukklaar, maar wie een exemplaar wil, moet vooraf bestellen. Dat kan tot 15 augustus via gvachterbroek@gmail.com. Het boek van 236 pagina’s kost 30 euro.

Erik Vandewalle

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio