©   ANP XTRA

Child Focus na vermoedelijk kindermisbruik door acteur: “Kinderen moeten les krijgen over online gevaren”

De gevaren van het internet moeten kinderen worden bijgebracht op school, zegt Child Focus in Het Laatste Nieuws. De organisatie reageert op het nieuws dat er een onderzoek loopt naar een Vlaamse acteur die minderjarigen online benaderd zou hebben en enkelen ook misbruikt.

Scholen moeten ervan uitgaan dat alle leerlingen, ook de erg jonge, actief zijn op sociale media en in chatboxen, aldus Child Focus. Daarom is het niet meer dan logisch dat de gevaren van het internet opgenomen worden in de lessen. Zodat kinderen weerbaar worden gemaakt tegen online gevaren, aldus de organisatie. “Kinderen moeten vanaf de lagere school lessen krijgen over online veiligheid en de gevaren van het internet.”

LEES OOK: “Sommigen kennen mij, dat maakt het misschien makkelijker”: hoe acteur (51) onverbloemd sprak over kindermisbruik

“We pleiten voor een open communicatie van scholen naar de kinderen toe, maar ook van ouders naar hun kinderen toe,” zegt Selyna Ayuso van Child Focus. “Kinderen moeten hun privacyinstellingen kunnen controleren, weten hoe te reageren als onbekenden met hen praten en weten hoe ze mensen kunnen blokkeren.” Dit is nodig omdat niet alle kinderen beseffen dat iemand die zich op het internet voordoet als een jongen van 13 in werkelijkheid een man van 50 zou kunnen zijn.

Daarnaast pleit Child Focus voor strengere regels voor chatsites. Gebruikers zouden zich altijd moeten registreren zodat ze niet meer anoniem kunnen reageren.

LEES OOK: Wie is de journalist die de Antwerpse acteur ontmaskerde in onderzoek naar vermoedelijk kindermisbruik?

Child Focus komt met dit advies naar aanleiding van een undercoverreportage van ‘Vrije Vogels’ en ‘Het Laatste Nieuws’ waaruit bleek dat een acteur (51) uit Antwerpen - bekend van tal van kinder- en jeugdseries - een de ene na de andere choquerende uitspraak doet over seks met minderjarigen. Het gerecht voert een onderzoek naar de man. Hij werd opgepakt, maar mocht na verhoor weer beschikken.

LEES OOK: DPG Media en VRT reageren op vermoedelijk kindermisbruik Antwerpse acteur: “Situatie zeer ernstig”

 bvb

Vastgoed

Jobs in de regio