©  Shutterstock

Europese vakantieroutes lopen vast: 1.090 kilometer file in Frankrijk

Wie dit weekend met de auto richting de zon gaat of terugkeert van vakantie rekent best op extra reistijd. Er staan lange files richting het zuiden en op de terugweg. Wie nog op pad wil vertrekt het best zaterdagmiddag of zondag, adviseert de VAB.

Laurence Torck

Zwarte Zaterdag in heeft in Frankrijk gezorgd voor een nieuw record: rond het middaguur stond er 1.090 kilometer file. Zowel op de A7 tussen Lyon en Orange en de A10 Parijs - Bordeaux is het meer dan twee uur aanschuiven. Richting de Spaanse grens loopt de wachttijd nog eens op met veertig minuten. In Duitsland is het vooral druk richting het zuiden, tussen München en Salzburg staat het verkeer meer dan vier uur vast.

Ook de wegen richting Italië slibben langzaam dicht. Er wordt zaterdag grote drukte verwacht, met name op de A14 tussen Bologna en Rimini. Ook wordt het waarschijnlijk aanschuiven op de A22 Brenner - Verona, de wegen rond de Noord-Italiaanse meren en richting de Middellandse Zee en de Adriatische kust. Nabij Chiasso zijn wegwerkzaamheden die al de hele zomer voor files zorgen, het advies is daar de wegen zoveel mogelijk te mijden.

In Oostenrijk moet men rekening houden met strenge grenscontroles richting Slovenië. Wie naar Slovenië of Kroatie rijdt, moet zaterdagochtend bijna een uur extra reistijd rekenen op de A10 Salzburg-Villach en dan nog eens drie kwartier aan de Karawankentunnel op de A11. In Slovenië zelf staat er file op de snelweg Ljubljana-Zagreb voor de grens met Kroatië en op de snelweg Maribor-Zagreb voor de Kroatische grens. In Kroatië is er file tussen Zagreb en Karlovac.

In Zwitserland is opnieuw de Gotthardtunnel richting Italië het grootste knelpunt. Zaterdagochtend stond daar al 12 kilometer file en moest men rekening houden met 1 à 2 uur extra voor de tunnel, en na de tunnel nog eens een half uur extra tot aan de grens met Italië bij Chiasso.

Wie nog op pad wil vertrekt het best zaterdagmiddag of zondag, zegt Joni Junes van VAB tegen Radio 1. De verkeerspiek richting het zuiden wordt rond de middag verwacht, de verkeerspiek voor terugkeerders wordt rond 15 uur verwacht. Vrijdag was het ook al behoorlijk vol op de Europese wegen. In Frankrijk stond toen ruim 1.000 kilometer file op de snelwegen.

Frankrijk

Richting zuiden

Luxemburg – Lyon – Spanje: 4 uur 50 minuten vertraging

Lille – Parijs – Bordeaux – Spanje: 3 uur 15 minuten vertraging

Route Parijs – Narbonne via Clermont-Ferrand: 3 uur 20 minuten vertraging

Route Parijs – Narbonne via Limoges : 3 uur 50 minuten vertraging

Voor de Mont-Blanctunnel richting Italië: 1 uur 40 minuten vertraging

Voor de Fréjustunnel richting Italië: 20 minuten vertraging

A8 Orange – Italië: 50 minuten vertraging

Richting noorden:

Spanje – Lyon – Luxemburg: 3 uur 15 minuten vertraging

Spanje – Bordeaux – Parijs – Lille: 3 uur vertraging

Narbonne – Parijs via Clermont-Ferrand: 1 uur 50 minuten vertraging

Narbonne – Parijs via Limoges: 2 uur 10 minuten vertraging

Italië – Orange via A8: 55 minuten vertraging

Duitsland

In het zuiden van Duitsland nemen de files rond München stilaan af. Op de route tussen Würzburg, München en Salzburg in Oostenrijk verlies je wel nog steeds 3 uur.

In de andere richting moet je daar nu rekening houden met 2 uur 20 minuten extra.

Ook richting Zwitserland, verlies je 35 minuten op de A5 Karlsruhe – Bazel en het terugkerende verkeer verliest op deze route meer dan 1 uur.

Verder verlies je 2 uur 40 minuten op de A7 Hamburg – Flensburg richting Denmarken.

Oostenrijk

In Oostenrijk neemt de verliestijd op de A10 Salzburg – Villach af nadat het ongeval werd opgelost. Momenteel moet je 2 uur extra rekenen en dan nog eens 30 minuten aan de Karawankentunnel op de A11.

Richting Italië moet je rekening houden met 1 uur 25 minuten vertraging op de B179 Fernpassroute richting Innsbruck. Ook richting noorden verlies je op die route 1 uur 10 minuten.

Het terugkerende verkeer verliest in Slovenië 1 uur 35 minuten voor de Karawankentunnel richting Oostenrijk en verder door nog eens 45 minuten op de A10 Villach - Salzburg .

Zwitserland

In Zwitserland zien we duidelijk dat Italië een populaire vakantiebestemming is. Al de hele zomervakantie staan er geregeld lange files aan de Gotthardtunnel in beide richtingen. Dit in combinatie met wegenwerken op de A9 vlakbij de grens met Italië, zorgt soms voor zeer lange wachttijden. Door het blokrijden dat aan de Gotthardtunnel wordt toegepast, blijven de files daar vaak ook van vrijdag op zaterdag de hele nacht aanhouden.

Richting Italië:

A2 Bazel – Chiasso via Gotthardtunnel: 1 uur 30 minuten vertraging

•A3, A2 Bazel – Gotthardtunnel: +1 uur

•A2 Gotthardtunnel – Chiasso: +30 minuten

A13 Bazel – Chiasso via San-Bernardinotunnel: 45 minuten vertraging

•A3, A13 Bazel – Chur – San-Bernardinotunnel: +30 minuten

•A13 San-Bernardinotunnel – Chiasso: +5 minuten

Terugkerend verkeer:

1 uur 30 minuten vertraging tussen Chiasso en de Gotthardtunnel.

Italië

De Italianen kiezen zelf massaal voor augustus om op zomervakantie te gaan, dus VAB verwacht daar ook druk verkeer vandaag.

Richting vakantiebestemmingen:

A9, A50, A1 Como – Firenze: 1 uur 45 minuten extra

•A9, A50 Chiasso – Milaan: +15 minuten

•A1 Milaan – Modena: +45 minuten

•A1 Modena – Bologna: +10 minuten

•A1 Bologna – Firenze: +20 minuten

A22 Brenner – Modena: 2 uur 30 minuten vertraging

A5 Mont-Blanctunnel – Turijn: 1 uur 25 minuten vertraging

A14 Bologna – Rimini: 1 uur 5 minuten vertraging

A4 Milaan -Venetië: 55 minuten vertraging

A10 Frankrijk – Genua: 1 uur 20 minuten vertraging

Terugkerend verkeer:

A1,A9 Firenze – Bologna - Milaan – Chiasso: 2 uur vertraging

A22 Modena - Brenner: 2 uur vertraging

A14 Rimini – Bologna: 1 uur vertraging