Beheerder van de Dierenbescherming Mechelen, Wendy Kerselaers.  

Beheerder van de Dierenbescherming Mechelen, Wendy Kerselaers.  © Leo De Nijn

Mechelse Dierenbescherming krijgt massaal honden en kittens binnen: “Dweilen met de kraan open”

Mechelen -

De vakantie-uittocht is volop bezig en dat hebben ze bij de Dierenbescherming Mechelen geweten. “Honden en katten komen massaal binnen. Voor elke hond die vertrekt, komen er twee binnen en er zitten meer dan honderd kittens verdeeld over de opvanggezinnen”, zucht Wendy Kerselaers van de Dierenbescherming Mechelen.

Leo De Nijn

Wendy Kerselaers en collega Lyssa Bosiers zitten met de handen aan de hokken om toch maar een plaats te vinden voor de honden die worden binnen gebracht. “Het is een beetje dweilen met de kraan open”, zeggen ze. “Voor elke hond die vertrekt, komen er twee binnen. Vandaag kregen we nog een telefoon uit Leuven van een inbeslagname van drie honden. Die moeten we straks nog gaan ophalen.”

De piek die ze door de coronacrisis in september hadden verwacht, maken ze nu al mee. Sinds vorige week donderdag kregen ze veertien honden, zestien kittens en tien volwassen katten binnen. Maar er staan ook meer dan tien honden op de wachtlijst en volgende week komen er nog zeker acht volwassen katten binnen. “Dat zijn enkel de dieren die verwacht worden. Gevonden dieren en inbeslagnames zijn moeilijk in te schatten”, vertelt Wendy.

Lyssa Bosiers, hondenverantwoordelijke.

Lyssa Bosiers, hondenverantwoordelijke. © Leo De Nijn

Vakantietijd

Waarom de honden en katten zo massaal binnenkomen? “Het zijn vooral de volgende redenen die we horen: door een allergie of verhuis, omdat ze geen tijd meer hebben, omdat het dier niet om kan gaan met andere dieren, door het overlijden van de eigenaar of ongewenst gedrag. Dat mensen eindelijk weer kunnen reizen, speelt zeker mee. Velen hebben tijdens de coronacrisis een hond of kat als gezelschapsdier in huis gehaald. Maar nu er weer kan gereisd worden, worden heel wat viervoeters aan de deur gezet”, weten ze bij de Dierenbescherming.

De in totaal 57 honden, 21 katten en meer dan honderd kittens zitten niet alleen in de opvang zelf, maar ook vrijwilligers springen bij als opvanggezin. Maar hoelang kunnen ze deze instroom nog verwerken?

Wendy en Lyssa voor het overvolle bord waarop in- en uitgaande honden worden opgetekend.

Wendy en Lyssa voor het overvolle bord waarop in- en uitgaande honden worden opgetekend. © Dierenbescherming Mechelen

Nog achttien cani corsi

De Dierenbescherming kreeg begin juni al aardig wat werk toen het bij een fokker in Booischot (Heist-op-den-Berg) 111 cani corsi (een Italiaans hondenras, red.) moest gaan ophalen. Een deel daarvan werd opgevangen in andere opvangcentra. Maar het grootste deel bleef bij de Dierenbescherming Mechelen.

“Vandaag zijn daarvan nog achttien honden in opvang. Er is veel werk verricht om ze klaar te stomen voor adoptie. De meeste zijn opengebloeid tot leuke honden en hebben een thuis gevonden. Maar er zitten nog een aantal zorgenkindjes bij die meer tijd en geduld vragen. We krijgen gelukkig veel steun van vrijwilligers. Dankzij hun werk en liefde hebben deze viervoeters weer leren wandelen aan de leiband en leren genieten van menselijke aandacht”, geeft Lyssa Bosiers mee.

Adopties

Het blijven drukke tijden aan de Slachthuislaan in Mechelen. Ook de dierenartsen draaien overuren. De gedragstherapeuten voor honden kunnen nauwelijks bijblijven. Gelukkig blijven de adopties vlot verlopen, ook al wordt elke lege plek onmiddellijk weer ingevuld.

Is er ruimte om zelf vakantie te nemen? “We proberen een paar dagen verlof in te plannen. Misschien lukt het ons de komende week”, besluiten ze bij de Mechelse Dierenbescherming.

Nog achttien van de 111 cani corsi worden bij de Dierenbescherming opgevangen.

Nog achttien van de 111 cani corsi worden bij de Dierenbescherming opgevangen. © Leo De Nijn

Meer nieuws uit regio Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio