©  REUTERS

Emma Meesseman na twee speeldagen beste speelster op Olympische Spelen

Het olympisch basketbaltornooi heeft er twee van de drie speeldagen in de groepsfase opzitten en Emma Meesseman is nu al de beste vrouwelijke speelster in Tokio.

Patrick Ceulemans in Tokio

Bij de mannen domineert NBA vedette Luka Doncic (Dallas Mavericks) de individuele statistieken. Met een waardering van 41 leidde de 22-jarige guard Slovenië naar een 2 op 2 en een stek in de kwartfinales. De beste vrouwelijke basketster komt op de Olympische Spelen niet uit Amerika of andere traditionele basketballanden. Na twee speeldagen is immers Emma Meesseman de beste speelster. Met een waanzinnige index van 40 en een beklijvend gemiddelde van 29 punten, 12 rebounds en 5,5 assists torent ze hoog boven de nummers 2 (A’Ja Wilson, Team USA) en Ast Ndour (Spanje) uit. De Belgische Sportvrouw van het Jaar stuwde de Belgian Cats met haar prachtprestaties naar winst tegen Australië en Puerto Rico en een plaats bij de laatste acht. “Basketbal is een teamsport. Ik doe mijn ding, maar het doet me meer plezier als ik onder meer kan vaststellen dat Julie Allemand sterk bezig is, de driepunters van Hanne Mestdagh vallen, dat Antonia Delaere bevestiging brengt na een sterk EK en ga zo maar door. We zijn een hecht blok, een vriendengroep en dat is ook de kracht van de Belgian Cats. Kwalificatie voor de kwartfinale was de eerste ambitie. Die hebben we netjes ingevuld. Nu gaan we tegen het sterke en grote China maandag op zoek naar groepswinst. Doen we dat, creëren we goede uitgangspositie in die kwartfinale. We vermijden dan zeker toplanden als Amerika en Spanje en mogen we misschien onze ambities bijstellen. Ik blijf voorzichtig, we zijn hier op de Olympische Spelen en voor ons is het ons debuut op het grootste sportfeest ter wereld,” aldus nog het 28 jarig en 1m93 groot fenomeen uit Ieper.

Halve finale in het vizierNet zoals bondscoach Philip Mestdagh blijven de Belgian Cats dus uiterst realistisch met ambitieuze uitspraken. Op het parket is het echter duidelijk dat ze op een missie zijn. In 2017 werd de bronzen EK-medaille uitbundig gevierd. In 2018 werden de Belgian Cats vierde op hun eerste WK ooit en op het EK van vorige maand en in het Spaanse Valencia werd de bronzen medaille intern wel gevierd, maar ze smaakte wel een beetje bitter. De finale werd immers op één seconde na net gemist. Dat de Belgian Cats, ondertussen het nummer 6 van de wereld, op hun eerste Olympische Spelen opnieuw Belgische basketbalgeschiedenis willen schrijven is duidelijk. De basketbalzomer van 2021 kan na brons op het EK misschien nog een historische kers op de taart brengen voor de Belgian Cats, de Ploeg van het Jaar in 2020.

MEER OVER Olympische Spelen Tokio