©  BELGA

Antwerpse Paulien Couckuyt met Belgisch record naar de halve finales, ook Anne Zagré gaat door

Paulien Couckuyt heeft zaterdag het Belgisch record gebroken op de 400 meter horden tijdens de reeksen op de Olympische Spelen. De 24-jarige Antwerpse finishte als derde in de tweede reeks in 54.90. Dat volstond voor een plaats in de halve finales. In de halve finales van de 100m horden vinden we ook een Belgische: Anne Zagré.

Laurens Van HeuverswijnBron: BELGA

Vorige maand evenaarde Couckuyt nog het Belgisch record op de 400 meter horden van Ann Mercken, daterend uit 1996, met 54.95. Nu duikt ze nog vijf honderdsten onder die tijd.

De Oekraïense Anna Ryzhykova was de snelste in de tweede reeks in 54.56.

Eerder slaagde Hanne Claes er niet in zich te plaatsen voor de halve finales op de 400 meter horden. De 29-jarige Leuvense finishte als achtste en laatste in de eerste reeks in 56.38.

“Mijn conditie is goed”, zei Claes na haar race. “Maar ik sukkel met een stressfractuur aan de enkel en moest pijnstillers nemen. Ik voelde dus helemaal niets. Alles is onder controle, maar ik heb de voorbije week maar één keer kunnen trainen op de horden. Dat is niet ideaal. Ik vond het ritme vandaag dan ook niet op de horden. Dat is jammer. Ik ben fier dat ik toch een olympische wedstrijd heb kunnen lopen en België heb kunnen vertegenwoordigen.”

 

 ©  BELGA

Claes werkt nu met de meisjes van de Belgian Cheetahs nog de 4x400 meter af. “Maar ik weet nog niet of ik zal lopen”, aldus Claes. “Het is Carole (Bam, de coach, red.) die beslist. Maar alle meisjes zijn alleszins klaar.”

Claes en Couckuyt komen later op deze Spelen ook nog in actie voor de Belgian Cheetahs op de 4x400 meter.

De halve finales van de 400 meter horden worden maandag, vanaf 13u35 Belgische tijd, afgewerkt.

“Geen beter olympisch debuut kunnen wensen”

“Ik had me geen betere start op de Olympische Spelen kunnen wensen”, zei de 24-jarige Antwerpse, die nog niet geboren was toen Ann Mercken op 29 juli 1996 het vorige Belgische record vestigde op de Olympische Spelen in Atlanta (54.95). Couckuyt had die tijd op 12 juni in Genève al geëvenaard. “Deze keer kan ik echt zeggen dat ik de beste Belgische loopster op de 400m horden uit de geschiedenis ben. Ik voelde in de opwarming al dat ik sterk was.”

Ze leverde haar topprestatie hoewel ze blind liep in baan 9 in de tweede reeks, zonder zicht op haar concurrenten. “Dat is zowel een voordeel als een nadeel”, legde ze uit. “Het voordeel is dat je je kunt concentreren op je eigen race. Het nadeel is dat je niet kunt zien waar je staat ten opzichte van je tegenstanders. Maar ik zou toch liever in een andere baan gelopen hebben.”

De voorbereiding van Couckuyt werd verstoord door een rugblessure die ze opliep tijdens een trainingssessie op 14 juni. De volgende twee tot drie weken kon ze niet normaal trainen. “Ik verloor mijn zelfvertrouwen een beetje. Maar de laatste week is het goede gevoel terug op training.”

Denkt ze met de negende tijd in de voorronde aan een finale? “Natuurlijk droom je altijd van een finale, maar het niveau is zo hoog.”

Anne Zagré gaat met derde tijd in haar reeks door naar de halve finales van de 100m horden

Anne Zagré kwalificeerde zich voor de halve finales van de 100 meter horden op de Olympische Spelen in Tokio. De 31-jarige Brusselse finishte als derde in de vijfde en laatste reeks in 12.83, haar seizoensbeste. Haar persoonlijk record bedraagt 12.71. De top-4 en de vier beste verliezende tijden stootten door naar de halve finales.

Voor Zagré zijn het haar derde Spelen. In zowel Londen (2012) als Rio de Janeiro (2016) haalde ze telkens ook de halve finales op de 100 meter horden.

De halve finales van de 100 meter horden staan maandag, vanaf 4u50 Belgische tijd, op het programma.

 

 ©  BELGA

Ben Broeders sneuvelt in de kwalificaties van het polsstokspringen

Ben Broeders is er zaterdag niet in geslaagd zich te plaatsen voor de olympische finale in het polsstokspringen. De 26-jarige Leuvenaar geraakte in het Olympisch Stadion in Tokio niet over 5m75.

Om door te stoten naar de finale was oorspronkelijk 5m80 of een plek bij de beste twaalf nodig. Maar slechts elf atleten raakten over 5m75. Daar was Ben Broeders niet bij.

De Belgische recordhouder, met 5m80, miste eerst al een keer op 5m50 en twee keer op 5m65. Hij geraakt met geen van zijn drie pogingen over 5m75 en eindigt zo als negende in groep B.

Voor Broeders waren het zijn eerste Olympische Spelen.

De finale van het polsstokspringen bij de mannen staat dinsdag, vanaf 12u20 Belgische tijd, op het programma. De finalisten zijn de Amerikanen Kc Lightfoot en Christopher Nilsen, de Australiër Kurtis Marschall, de Fransman Renaud Lavillenie, de Griek Emmanouil Karalis, de Filipijn Ernest John Obiena, de Duitser Bo Kanda Lita Baehra, de Nederlander Menno Vloon, de Braziliaan Thiago Braz, de Pool Piotr Lisek en de Zweedse wereldrecordhouder Mondo Duplantis.

 

 ©  BELGA

MEER OVER Olympische Spelen Tokio