Wendy (rechts) speelt tafelvoetbal op hoog niveau. 

Wendy (rechts) speelt tafelvoetbal op hoog niveau. © RR

Eerste tafelvoetbalkamp van België: “Jongeren warm maken voor de sport”

Borsbeek, Lier -

Wendy Huybrechts uit Borsbeek staat al jaren aan de top van het tafelvoetbal. Haar passie voor de sport wil ze doorgeven aan de jongeren met een tafelvoetbalkamp in het stadion van Lierse Kempenzonen.

Filip Spoelders

Wendy speelt ondertussen al 25 jaar tafelvoetbal. Omdat ze helemaal weg is van de sport wil ze deze meer in de kijker zetten. “Weinig mensen weten het, maar tafelvoetbal is een echte sport. In België hebben we een eigen competitie terwijl er naast de vele toernooien Europese en wereldkampioenschappen zijn. Het is spijtig dat de sport de laatste jaren een terugval heeft gekend”, vertelt Wendy.

Zelf is ze meervoudig Belgisch kampioen, werd ze Europees en vicewereldkampioen. Ook maakt ze deel uit van het nationale damesteam. Sinds 2019 is Wendy coach van de nationale juniores of de Belgian Kicker Juniors. “In Duitsland hebben de junioren een eigen competitie, maar in België is het moeilijk om hen te bereiken. Jongeren kunnen junior zijn tot hun achttiende. De talenten stromen nadien mogelijk door naar het nationale team. Ik heb mijn schouders onder de promotie van het tafelvoetbal bij jongeren gezet. Zo houd ik in mijn garage trainingen voor hen. De volgende stap is het eerste Belgische tafelvoetbalkamp in het stadion van voetbalclub Lierse Kempenzonen. Jongeren van 10 tot 16 jaar krijgen gedurende enkele dagen de basis aangeleerd. Door mijn kennis en ervaringen door te geven hoop ik ze warm te maken voor het tafelvoetbal.”

Wendy als coach van de nationale juniores.

Wendy als coach van de nationale juniores. © RR

Dit is niet het enige initiatief dat Wendy onderneemt. “Ik ben bezig om Belgium Kicker Juniors te laten erkennen als Borsbeekse vereniging. Wanneer dit in orde is, kan ik makkelijker zalen huren en naar scholen trekken.”

Op televisie

Als familielid van darter Kim Huybrechts lonkt Wendy eveneens naar televisie-uitzendingen rond tafelvoetbal. “Ik heb hem al gezegd dat darts momenteel veel aandacht krijgt en dat onze sport deze eveneens verdient. Enkele jaren geleden heeft Eurosport het WK uitgezonden maar dat gebeurde ’s nachts. Hopelijk wordt dit in de toekomst opnieuw mogelijk.”

Het tafelvoetbalkamp van Wendy gaat door van 16 tot en met 20 augustus. Geïnteresseerde jongeren kunnen zich aanmelden via wendy.huybrechts2@telenet.be.

Wendy was al eens vicewereldkampioen.

Wendy was al eens vicewereldkampioen. © RR