Themabeeld vaccinatiecentrum. 

Themabeeld vaccinatiecentrum. © belga

Alle 21.000 vaccins veilig verklaard na stroomstoring in Gents

Het federaal geneesmiddelenagentschap FAGG heeft alle 21.000 vaccins in het vaccinatiecentrum in Flanders Expo veilig verklaard. Men vreesde dat duizenden vaccins zouden moeten worden weggegooid, nadat het vaccinatiecentrum was getroffen door een stroomstoring.

mgBron: Belga

Medewerkers van het vaccinatiecentrum hebben vrijdagochtend bij aankomst in de hallen van Flanders Expo de stroomstoring vastgesteld. Een noodgenerator is niet gestart, waardoor de koelinstallatie voor 3.740 flacons tussen 3 en 6 uur een tijd lang is opgewarmd.

In totaal ging het om 21.000 dosissen, van producenten Moderna, AstraZeneca en Johnson & Johnson. Sommige vaccins moeten onder uiterst strenge omstandigheden en lage temperaturen bewaard worden. Het was vanochtend niet duidelijk of dat het geval was geweest.

Na onderzoek door deskundigen van het FAGG blijkt echter dat de vaccins nog bruikbaar zijn, zo werd bevestigd door het stadsbestuur. Waarnemend burgemeester Sofie Bracke (Open VLD) spreekt over “verlossend nieuws”.

Er zijn vrijdag geen indicaties dat er kwaad opzet in het spel zou zijn. Maar het is wel duidelijk dat de noodgenerator die de veilige bewaring van het kostbare vaccin moest garanderen, niet heeft gewerkt. “Dat is uiteraard heel problematisch”, zegt Bracke. “We moeten dat uitzoeken. Die dingen zijn uitgebreid getest.”

Nieuwe afspraak

Vrijdag zouden zowat 4.000 mensen een prik krijgen in het vaccinatiecentrum van Gent, het enige in de eerstelijnszone. Maar bezoekers die tussen 8 en 10 uur zouden komen, kregen een nieuwe afspraak. Een deel van hen zal vandaag nog geprikt worden, de rest kan later terugkomen.

Vanaf 10 uur werden de vaccinaties hervat, met vaccins uit andere eerstelijnszones en het UZ Gent die waren overgebracht terwijl de anderen werden onderzocht.

Gedurende de volledige vaccinatiecampagne zijn in gans België bijna 13.000 dosissen al verloren gegaan door menselijke fouten en problemen bij de opslag, zo staat te lezen op het dashboard Covid Vaccinaties België. Het gaat dus om een omvangrijk incident in Gent, al is het afwachten of de kwaliteit van de vaccins na de stroompanne definitief niet meer te garanderen is.

MEER OVER Coronavirus