Volgende zomer kan er misschien gepicknickt worden achter de dorpszaal in de pastorietuin. 

Volgende zomer kan er misschien gepicknickt worden achter de dorpszaal in de pastorietuin. ©  OM/AR Architecten

Bouw nieuwe dorpszaal en renovatie van pastorie Halle starten

Halle -

De Groep Van Roey start begin augustus in opdracht van de gemeente met de bouw van de nieuwe dorpszaal in Halle en de renovatie van de pastorie. Normaal moet alles binnen een jaar klaar zijn.

Kristin Matthyssen

Aan de bestaande pastorie in Halle (Zoersel) wordt een nieuwe dorpszaal aangebouwd. Deze nieuwe zaal wordt – net zoals de oude parochiezaal Sint-Maarten – een plek waar zowel activiteiten van verenigingen als van particulieren kunnen plaatsvinden.

De pastorie wordt gedeeltelijk gerenoveerd met het volledige behoud van de structuur en het karakter. “De dakwerken, de vervanging van het buitenschrijwerk en de gevelreiniging gebeuren met respect voor de historische waarde van het gebouw”, vertelt Koen Paredaens (N-VA), schepen bevoegd voor publiek-private samenwerking.

De aan- en afvoer van de materialen zal gebeuren via Halle-Dorp. Dit om niet in conflict te komen met de veilige schoolfietsroute. Tijdens het begin en het einde van de school rijdt het werfverkeer via Halle-Dorp in de richting van Zandhoven. De bushalte ‘Halle kerk’ wordt tijdelijk verplaatst naar de zone voor de kerk.

De bouw van de nieuwe dorpszaal in de pastorietuin is gecontesteerd. Burgerbeweging OverHal verzamelde eind 2019 nog 553 bezwaarschriften. Buurtbewoner Ronald Van Der Auwera uit de Kerkhofweg zegt nu, met steun van de partij H-Eerlijk Zoersel, dat Van Roey niet kan beginnen omdat er nog geen plaatsbeschrijving is gemaakt in een straal van 100 meter rond de zaal, zoals afgedwongen werd. Omwonenden vrezen dat door het oppompen van grondwater voor de bouwput er mogelijk schade aan huizen of bomen in de omgeving kan komen.

“Als burger moeten wij bouwvoorschriften naleven, de gemeente moet dat ook doen”, zegt Van Der Auwera, die prompt een ingebrekestelling liet opmaken door een advocaat die hij bezorgde aan het college en alle raadsleden. Indien er geen plaatsbeschrijving wordt opgemaakt voor de start van de grondbemaling zal een procedure in kortgeding worden opgestart.

Volgens schepen Danny Van de Velde (N-VA) voor patrimonium is het ontbreken van de plaatsbeschrijving geen reden om Van Roey nog niet te laten starten. “Er moet eerst nog koterij afgebroken worden en de bouwzone moet bouwrijp worden gemaakt.”

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio