Een deel van de groepsleiding met rechtstaand rechts Britt Bosschaert en Imke Van den Plas, met de mascotte van Chiro Joke Scindal  

Een deel van de groepsleiding met rechtstaand rechts Britt Bosschaert en Imke Van den Plas, met de mascotte van Chiro Joke Scindal  © JAA

Chirovlag Joke Scindal wappert tien dagen lang aan Balatonmeer: “Zo blij dat ons kamp in Hongarije toch doorgaat”

Wijnegem -

Het was lang onzeker of het vorig jaar afgelaste buitenlands kamp van Chiro Joke Scindal deze zomer wel zou kunnen doorgaan. Ja hoor. Zaterdagavond 31 juli stappen zo’n tachtig leden wel degelijk de bus op met bestemming Hongarije. Om iedereen gezond in de grote kampbubbel bij het Balatonmeer te krijgen, werden alle meereizende jongens en meisjes twee dagen voor vertrek getest op corona.

Jan Auman

De buitenlandse kampen zijn een vijfjaarlijkse traditie in Wijnegem. Zes jaar geleden was voorlopig de laatste keer dat de +12-jarigen met z’n allen de grens overtrokken. Toen werd de Chirovlag in Oostenrijkse bodem geplant. Dit keer gaat het richting het Hongaarse Zamárdi, vlakbij het bekende Balatonmeer. De jongste Chirokinderen beleefden hun kamp eerder deze zomer al in het Limburgse Oudsbergen.

“We kijken altijd uit naar onze zomerkampen, maar die buitenlandse trips zijn natuurlijk de max”, vertelt groepsleidster Britt Bosschaert (22). “Na de afgelasting van 2020, leefden we ook dit jaar lang in onzekerheid. Zouden we wel mogen vertrekken? Gelukkig is Hongarije geen gevarenzone als het over corona gaat. Pas begin juni kon Jeka, de Vlaamse reisorganisatie die ons uitstekend begeleidt, het licht op groen zetten. We hebben een vreugdedans gemaakt in onze lokalen.”

Mede dankzij een coronatoelage van de gemeente, kon Joke Scindal tijdens de voorbije moeilijke maanden het hoofd financieel boven water houden. Maar het inzamelen van fondsen voor het kamp was niet evident. “We hebben recent toch nog een carwash kunnen doen en ook de takeaway-uitgave van onze spaghettislag werd een groot succes”, vertelt leidster Imke Van den Plas (19). “We proberen de deelnameprijs altijd democratisch te houden en waken erover dat alle jongens en meisjes die willen, daadwerkelijk mee kunnen. Ook al hebben ze het thuis niet breed.”

Onder meer met een carwash werd in juni geld ingezameld voor het Hongarije-kamp.

Onder meer met een carwash werd in juni geld ingezameld voor het Hongarije-kamp. © JAA

Hele groep getest

Omdat de tito’s, keti’s en aspi’s net als de leidingsploeg dit keer in gebouwen slapen, hoeven er geen tenten mee op de 1400 km lange rit naar Hongarije. Maar er moesten wel heel wat andere voorbereidingen getroffen worden. “Eén van onze grootste uitdagingen bestaat erin om alle kinderen coronavrij op de bus te krijgen met geldig Europees COVID-testcertificaat”, vertelt groepsleidster Britt Bosschaert.

“Om de grens over te mogen, mag dat bovendien maar 72 uur oud zijn. We hebben daarom zelf het initiatief genomen om alle deelnemers aan het zomerkamp centraal te laten testen. Daarvoor konden we rekenen op het ervaren team van het Universitair Ziekenhuis Antwerpen, dat zo vriendelijk was om donderdagavond naar onze lokalen te komen. Alle tachtig kinderen, maar ook de begeleiders en het kookteam werden op anderhalf uur getest. Het ging heel vlot.”

Louie (12) ondergaat moedig een PCR-test om mee te kunnen naar Zamárdi.

Louie (12) ondergaat moedig een PCR-test om mee te kunnen naar Zamárdi. © JAA

“Hopelijk houdt de huidige trend van negatieve testresultaten aan, zodat iedereen mee kan. Ter plaatse in Hongarije vormen we één coronabubbel en volgen we de Belgische regels. Het mondmasker moet alleen op als we op uitstap gaan. We nemen zelf sneltesten mee voor het geval kinderen ginds symptomen zouden vertonen”, aldus nog Bosschaert.

Maar corona of niet, vanaf ze de bus opstappen, telt voor alle deelnemers aan dit Hongarije-kamp alleen nog plezier maken. Britt Bosschaert: “We gaan zwemmen in het Balatonmeer, toneeltjes opvoeren, luidkeels het kamplied zingen en spelen, veel spelen. Ik weet uit eigen ervaring dat zo’n buitenlands kamp meemaken, je altijd zal bijblijven. Voor ons is dit ondanks het vele werk dat de begeleiding van zo’n grote groep kinderen met zich meebrengt, meteen een fijn alternatief voor al die afgelaste rockfestivals.”

Alvast Veerle Fransen, mama van ‘topper’ Louie Van Mol (12) is erg te spreken over hoe Britt Bosschaert en de groepsleiding dit buitenlands avontuur aanpakken. “Gewoon voorbeeldig en met veel zin voor verantwoordelijkheid”, klinkt ze lovend.

Chiro-toppers en boezemvrienden Louie (rechts) en Nio, met Veerle Fransen, de mama van Louie. en kookouder.

Chiro-toppers en boezemvrienden Louie (rechts) en Nio, met Veerle Fransen, de mama van Louie. en kookouder. © JAA

“Onze Louie kijkt er erg naar uit. Samen met zijn boezemvriend Nio Goethals (12) zal hij al zijn tweede zomerkamp beleven. Ze waren eerder mee met de jongere kinderen in Oudsbergen omdat wij daar gingen koken. Zo loopt de Chiro als een rode draad door onze zomer.” (jaa )

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio