Al sinds 2016 protesteert de buurt tegen de verkaveling van Hoekakker 

Al sinds 2016 protesteert de buurt tegen de verkaveling van Hoekakker © marc wouters (W&F)

Uitspraak van Vlaams minister Demir klinkt voor Hoekakker ‘als muziek in de oren’

EKEREN -

Gemeenten of steden die een bouwvergunning afleveren in een overstromingsgevoelig gebied, krijgen tegenwind van Vlaams minister van Omgeving Zudal Demir (N-VA). Dat voornemen valt niet in dovemansoren bij de actiegroepen rond het bouwproject Hoekakker in de Ekerse wijk Donk.

Vlaams minister Demir maakt zich zorgen na de waterellende in Wallonië en Limburg. “Als verenigingen die opkomen voor een leefbare omgeving zijn wij verheugd dat de minister oog heeft voor de watergevoelig gebieden, zoals Hoekakker”, zegt André Didden, één van de woordvoerders van de actiegroepen. ”Het klinkt als muziek in de oren. We zullen het niet nalaten de minister ruim te informeren over de toestand in onze wijk.” De brief die ze binnenkort ontvangt is ondertekend door Bolse (Buurtcomité Oude Landen Spoor Ekeren), Hoekakker, Lenora (Leefbaar Noordrand) en Red De Voorkempen.

André Didden is één van de woordvoerders van de buurtgroep. 

André Didden is één van de woordvoerders van de buurtgroep. © Marc Wouters (W&F)

Woongebied

Hoekakker, tussen de Herautenlaan en de Prinshoeveweg, was voorheen een woonuitbreidingsgebied en sinds 1 januari 2016 een woongebied. Projectontwikkelaar Vooruitzicht en huisvestingsmaatschappij De Ideale Woning voorzien in Hoekakker 360 woningen, appartementen en eengezinswoningen, met mogelijk uitbreiding tot 450. “We hebben de voorbije jaren alles in het werk gesteld om een van de laatste stukjes groen in onze wijk te bewaren”, zegt Didden.

Niemand ontkent dat Hoekakker een overstromingsgevoelig gebied is. De ontwerpers maken zich sterk dat ze het water onder meer kunnen opvangen in vijvers die in Hoekakker zullen worden gegraven. “Het wordt een woonpark met waterpartijen in een prachtig landschap”, luidt het bij de initiatiefnemers.

Openbaar onderzoek

Momenteel loopt een openbaar onderzoek voor de bouw van de eerste 53 woongelegenheden in het signaalgebied Hoekakker. Voor hetzelfde signaalgebied is net een openbaar onderzoek afgerond in verband met de aanvraag voor de bouw van een ongelijkgrondse kruising van spoorlijn A12. “Bovendien staat in de onmiddellijk omgeving nog grote projecten in de steigers: de aanleg van de tweede spoorontsluiting, de aanleg van de A102 en de leidingenstraat Antwerpen-Ruhr. Deze projecten hebben een onmiddellijke invloed op het signaalgebied”, benadrukt Didden.

Het Vlaams Belang heeft zich intussen ook in het debat geroerd. De partij vraagt de minister het Antwerpse stadsbestuur te overtuigen om de geplande bebouwing van de Ekerse Hoekakker niet toe te laten. Filip DeWinter woont in de omgeving van Hoekakker en zal de minister en het stadsbestuur zo snel mogelijk aan de tand voelen over de gevolgen van het nieuwe beleid van Demir inzake bebouwing in watergevoelige gebieden.

  (mawo )

CITTA

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio