© kristin matthyssen

Ook veel jonge mensen op trektocht van Het Aangespannen Trekpaard

Drie dagen paardengeluk op houten wielen met ijzeren beslag

Pulderbos, regio -

Wie dit weekend in de regio Pulderbos-Pulle-Vorselaar fietst, maakt kans om een karavaan van twintig spannen en een 35-tal trekpaarden van de vereniging Het Aangespannen Trekpaard te passeren. De liefhebbers vertrokken vrijdag in Pulderbos op driedaagse met ‘peird en karre’, zoals Willem Vermandere het zo schoon zingt.

Kristin Matthyssen

De uitvalsbasis is bij Filip en Hild De Schutter aan de Molenheide in Pulderbos, waar ze elke ochtend vertrekken en twee overnachtingen doen. De ene in een caravan, de andere in een tent of gewoon in de aanhangwagen. De ongeveer 35 Belgische trekpaarden staan gezellig samen op de wei.

Het zijn allemaal Belgische trekpaarden. 

Het zijn allemaal Belgische trekpaarden. ©  kristin matthyssen

Zoals bij een retrokoers, moeten bepaalde tradities in acht worden genomen. “We mennen onze paarden volgens de oude manier”, zegt Walter Oorts uit Pulderbos, die samen met Leo Stevens uit Kalmthout voorzitter is van Het Aangespannen Trekpaard. “Er zijn geen koetsen en karren op luchtbanden toegelaten, maar alleen met houten wielen met ijzeren beslag. Alle paarden zijn ook vierkant beslagen (hoefijzers aan de vier hoeven, red.).” Sommige deelnemers dragen zelfs houten klompen, maar dat is geen voorwaarde.

Fonske en Zeb Van Looveren uit Loenhout. 

Fonske en Zeb Van Looveren uit Loenhout. ©  kristin matthyssen

Normaal legt de groep zo’n dertig kilometer per dag af. “Ik ging drie keer per week trainen, om conditie op te bouwen bij mijn paard”, zegt Frans Meeusen uit Pulderbos, die zijn kleuterzoontje Mil mee op de bok heeft. Dochter Tess zit bij grootvader Marcel op de kar. Of zo’n wielen met ijzeren beslag niet hard zijn voor de rug tijdens een dagtocht? “Veel mensen hebben een autostoel in hun koets om comfortabel te zitten”, legt Tijs Van Laer (18) uit, die al de vijfde keer mee op driedaagse gaat, en nu voor de eerste keer met zijn eigen trekpaard Katrijn. Tijs is de vaste groom van gastheer Filip De Schutter en kreeg de microbe daar te pakken.

Jef Truyen met Idris (3) en Witte Cis. 

Jef Truyen met Idris (3) en Witte Cis. ©  kristin matthyssen

Sommigen pakken het nóg gemakkelijker en hebben zelfs een luie sofa in hun kar staan. Zeb Van Looveren (17) uit Loenhout is de jongste menner. Samen met zijn vava Fonske (79) ment hij het tweespan Valerie en Belinda. Zaterdagvoormiddag moet Fonske wel even de leidsels overnemen, want dan moet Zeb zijn tractorrijbewijs gaan halen. De jongste van de hele karavaan is Idris Willekens (3) uit Viersel, die met zijn voke Jef Truyen en de ‘Witte Cis’ op de bok zit. Of Idris het geduld heeft om zo lang stil te zitten? “Hij doet dat heel graag”, zegt voke Jef. “Idris is geïnteresseerd in alles wat met landbouw te maken heeft.”

Bij het kruisen van de Langestraat in Zandhoven. Zoals fietsgroepen hebben de menners begeleiders met de fiets bij om het verkeer tegen te houden.  

Bij het kruisen van de Langestraat in Zandhoven. Zoals fietsgroepen hebben de menners begeleiders met de fiets bij om het verkeer tegen te houden.  ©  kristin matthyssen

Er zijn ook deelnemers uit Zondereigen, Kalmthout, Grobbendonk, Rumst en zelfs Lepelstraat in Nederland. De temperatuur is ideaal. Vrijdag trok de paardenstoet richting Oelegem en Halle-Zoersel. Zaterdag staan onder meer Vorselaar en Pulle op het programma. Er is dan ’s middags een halte op de Berkelheide in Vorselaar en ’s namiddags nog aan B&B Droomzoet aan het Plein. Zondag gaat het opnieuw richting Pulle en Pulderbos, met een rustmoment zondagmiddag op het dorpsplein in Pulderbos en nadien nog aan de windmolen. Een cateraar zorgt ervoor dat de menners geen hongerklopje krijgen. Zo kregen ze vrijdagmiddag al frieten als krachtvoer.

Tijdens de driedaagse klepperen de paarden in een gezapig tempo. Want: ‘t Is niet de vitesse waar dat ‘t em om gaat. Ook niet ‘t comfort van een sjieke slee. Maar rijd eerst ne keer met die karre mee.

Het fier Belgisch trekpaard. 

Het fier Belgisch trekpaard. ©  kristin matthyssen

Alle karren hebben houten wielen met ijzeren banden. 

Alle karren hebben houten wielen met ijzeren banden. ©   kristin matthyssen

Een bruin tweespan. 

Een bruin tweespan. ©  kristin matthyssen

Het tweespan van medevoorzitter Walter Oorts. 

Het tweespan van medevoorzitter Walter Oorts. ©  kristin matthyssen

Paardengeluk. 

Paardengeluk. ©  kristin matthyssen

Een heel eenvoudige kar. 

Een heel eenvoudige kar. ©  kristin matthyssen

Dit koppel heeft zijn gemakkelijke zetels meegebracht. 

Dit koppel heeft zijn gemakkelijke zetels meegebracht. ©   kristin matthyssen

Dit koppel heeft zijn gemakkelijke zetels meegebracht. 

Dit koppel heeft zijn gemakkelijke zetels meegebracht. ©   kristin matthyssen

Er doen ook opvallend veel jonge mensen mee. 

Er doen ook opvallend veel jonge mensen mee. © kristin matthyssen 

Frans Meeusen en zoontje Mil. 

Frans Meeusen en zoontje Mil. ©  kristin matthyssen

Zeb en Fonske Van Looveren. 

Zeb en Fonske Van Looveren. ©  kristin matthyssen

Door de Grasbaan in Pulderbos bij het vertrek. 

Door de Grasbaan in Pulderbos bij het vertrek. ©  kristin matthyssen

Het vertrek op de Molenheide in Pulderbos. 

Het vertrek op de Molenheide in Pulderbos. ©  kristin matthyssen

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio