© ATV

Geen NBA voor Vrenz Bleijenbergh: Belgisch toptalent wordt niet gekozen in draft

Vrenz Bleijenbergh is donderdag niet gekozen in de draft van de NBA. De 20-jarige small forward van Antwerp hoopte als tweede Belg ooit gedraft te worden, maar zover kwam het niet. Hij mag zijn NBA-droom dus voorlopig opbergen.

De 2m08 grote Vrenz Bleijenbergh is één van de grote Belgische talenten. Afgelopen seizoen werd de shooting guard van Antwerp Giants verkozen tot Belofte van het Jaar, een referendum van onze zusterkrant Het Nieuwsblad. Bleijenbergh debuteerde twee jaar geleden al bij de Belgian Lions.

Onze landgenoot droomt ervan om in de NBA te spelen en de voorbije weken deed hij maar liefst 13 work-outs met verschillende teams (o.a Dallas Mavericks, New York Knicks, Oklahoma City Thunder). De NBA-draft moest Bleijenbergh vanavond belonen voor zijn harde werd van de voorbije maand, maar het draaide uiteindelijk op niets uit voor de Antwerpenaar.

Bleijenbergh ligt nog twee seizoenen onder contract bij Antwerp Giants. Hij geniet echter ook van veel belangstelling van Zuid-Europese ploegen. Axel Hervelle, in 2005 en door Denver Nuggets, blijft dus de enige Belg die in de NBA gedraft is. Didier Mbenga speelde als enige Belg ooit in de NBA, maar werd nooit gedraft. Hij baskette tussen 2004 en 2011 voor achtereenvolgens de Dallas Mavericks, de Golden State Warriors, de LA Lakers en de New Orleans Hornets.

 

 ©  AFP

Zestig spelers werden in twee rondes door de NBA-teams gedraft. De spelers die in de eerste ronde gekozen werden, kunnen bijna automatisch een contract voor twee seizoenen ondertekenen. Voor zij die in de tweede ronde gekozen werden, is dat onzeker. Cade Cunningham werd als nummer één gekozen door de Detroit Pistons.

De draft vond plaats in het Barclays Center. De zaal van de Brooklyn Nets ontving tussen 2013 en 2019 ononderbroken de NBA Draft. Vorig jaar ging de draft vanwege de coronacrisis virtueel door.

Vrenz Bleijenbergh: “Dit doet echt pijn”

Vrenz Bleijenbergh is niet gekozen in de draft van de NBA. De 20-jarige small forward van Telenet Giants Antwerp hoopte als tweede Belg ooit gedraft te worden, maar zover kwam het niet. Extra pijnlijk is dat Bleijenbergh wel gewild was, maar genekt wordt door contractuele regels. “Ik zou gedraft worden vroeg in de tweede ronde. Verschillende teams wilden me een two-way contract aanbieden, maar door mijn contract in Europa mocht ik dat niet tekenen. De enige optie was een gegarandeerd contract”, legt Bleijenbergh uit.

Een two-way contract is een contract waarbij een speler zowel bij een NBA-ploeg als in de ontwikkelingscompetitie van de NBA (G League) mag spelen. Het is een manier om jonge spelers extra ervaring te laten opdoen. Het loon van de speler is dan afhankelijk van de competitie waarin hij speelt. Door het contract dat Bleijenbergh ook nog in Europa heeft, mocht hij enkel een one-way-contract tekenen bij een NBA-team, dat zou instaan voor zijn volledige salaris. Dat wilde blijkbaar geen enkel team.

 (cpm)

Meer basketbal

MEER OVER Telenet Giants Antwerp