De troostbank in het gemeentepark. 

De troostbank in het gemeentepark. © RR

Schotenaren slaan massaal aan het dichten voor troostbanken

Schoten -

De gemeente heeft op verschillende plaatsen zogenaamde troostbanken gezet. De Schotenaren reageren massaal op de oproep naar passende versregels om op deze mijmerbanken aan te brengen. De gemeente experimenteert hiervoor met haar nieuwe inspraakplatform CitizenLab ‘Denk Mee’.

Jan Auman

Troostbanken zijn plekken om letterlijk en figuurlijk even stil te staan of te zitten. Je vindt de smeedijzeren straatmeubels sinds kort op de begraafplaats, in het gemeentepark, op het plein voor de school Campus Kajee en in de wijk Deuzeld op het pleintje naast de Heilig Hartkerk. Je kan er rustig mijmeren over verlies of tegenslag, of om fijne herinneringen op te halen.

De gemeente wil elk stuk nieuw straatmeubilair nu nog opsmukken met een dichtregel en doet daarvoor beroep op de creativiteit van de Schotenaren. “Die regel laten we graveren in plaat van cortenstaal die we bij de troostbank zullen plaatsen”, zo wordt beloofd.

Nieuwe digitaal inspraakplatform

De inspraak verloopt via het nieuwe online burgerparticipatieplatform CitizenLab. Dat wil de gemeente onder de naam Denk Mee voortaan vaker inzetten om naar de mening van de Schotenaren te peilen in allerhande beleidskwesties.


 

 © RR

“Afhankelijk van de actualiteit zetten we deze gebruiksvriendelijke tool in om stemmen te verzamelen, te discussiëren, enquêtes te lanceren, te polsen naar de mening van onze inwoners over een standpunt, scenario‘s voor te leggen enzovoort”, aldus schepen van Communicatie Iefke Hendrickx (N-VA). “Registreren kan eenvoudig met je e-mailadres of via je Google- of Facebook-account. Enkel je voornaam en naam zijn zichtbaar voor andere bezoekers van het platform.”

Loes

Zowat tachtig Schotenaren registreerden zich al op Denk Mee en liefst zestig daarvan stuurden een versregel in voor één van de troostbanken. “Liliane Illegems koos voor ‘Deze bank in het groen laat ons herinneren aan de dagen van toen’. Een leuke is ook ‘Laad me met rust’, bedacht door Tine Hillewaere.

De betreurde Loes de Laat.

De betreurde Loes de Laat. © RR

Opvallende inzending is die van André de Laat, de papa van het in februari verongelukte meisje Loes. Hij koos voor “Ik geloof in vandaag maar niet in voorbij”. “Een regel van Toon Hermans”, vertelt de Laat. “Na het overlijden van onze dochter heeft Toon Hermans ons al vaak troost gebracht. De regel die ik instuurde komt uit een fantastische songtekst met dit refrein:

Ik geloof in wat daar leeft en in wat daar sterft in mij

Ik geloof in wie zij was

En ik geloof in wat ze zei

Ik geloof in vandaag maar niet in voorbij

Een passende dichtregel insturen voor één van de troostbanken kan nog tot 31 augustus.  ( jaa)

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio