Pastoor Alvi doet met de pollepel het water over het hoofdje van Simon (of is het Lucas?) Ken en Bieke staan achter hun kindje. 

Pastoor Alvi doet met de pollepel het water over het hoofdje van Simon (of is het Lucas?) Ken en Bieke staan achter hun kindje. © Johan Van Der Meirsch

Pastoor doopt tweeling kookouders op Chirokamp met slakom en pollepel

Zandhoven -

Vorig jaar rond deze tijd moest de jongste bubbel van Chiro Zandhoven nog vervroegd terugkeren uit kamp in de Ardennen nadat een meisje positief had getest op corona. Deze keer valt er leutiger nieuws te melden. De Zandhovense pastoor Alvi doopte donderdag op het Chirokamp in de provincie Luxemburg babytweeling Simon en Lucas van kookouders Ken en Bieke met slakom en pollepel.

Kristin Matthyssen

Chiro Zandhoven is momenteel met 180 kinderen op kamp in Tellin in de provincie Luxemburg, gelukkig een regio die gespaard bleef van de watersnood. Er zijn twee ledenbubbels en een kookouderbubbel. Zoals gebruikelijk, komt ook pastoor Alvi Vasquez vanuit Zandhoven elk jaar als proost eens een dag over-en-weer om een eucharistieviering met de jongeren te doen. Van de priester met Colombiaanse roots is bekend dat hij een groot hart voor jeugdbewegingen heeft. Voor hij zes jaar geleden in Zandhoven arriveerde, was hij in Spanje heel actief in de katholieke jeugdwerking bij Fimcap, zeg maar een soort internationale Chiro.

Een onvergetelijke doop werd het donderdagavond op Chirokamp in Luxemburg. 

Een onvergetelijke doop werd het donderdagavond op Chirokamp in Luxemburg. © Johan Van der Meirsch

Ken Verguts (31) en Bieke Wellens (31) uit Zandhoven zijn als kookouders mee op kamp. Ken heeft zelf altijd in Chiro Zandhoven gezeten. “Vorig jaar konden we niet mee als kookouder, want toen was mijn vrouw nog hoogzwanger. Onze jongens Simon en Lucas zijn nu tien maanden. Het was het een beetje afwachten of het zou lukken, zo met een babytweeling in een tent slapen. Maar ze doen het heel goed op hun eerste kamp.”

Door de coronamaatregelen vorig jaar, was een doop er nog niet van gekomen. “Toen verteld werd dat pastoor Alvi op donderdag zou langskomen, werd onder de kookouders meteen gegrapt of dat niet hét moment was om ineens onze Simon en Lucas te laten dopen”, zegt Ken. “Wat met een zwans begon, werd uiteindelijk als een leuk idee weerhouden. Want ja: waarom niet? Zo’n doop geeft een extra dimensie aan onze viering op kamp. We hebben het aan pastoor Alvi gevraagd en hij ging direct akkoord. Omdat het weinig waarschijnlijk was dat hij een eigen doopvont zou meebrengen, werden in de kooktent al direct de metalen slakom en de grote pollepel die we voor de soep gebruiken gereserveerd.”

Pastoor Alvi, met op de achtergrond de doopkaars op tafel. 

Pastoor Alvi, met op de achtergrond de doopkaars op tafel. © Johan Van Der Meirsch

Ken ging nog snel doopsuiker kopen in Tellin voor de 180 kinderen. “En wat cava en taart voor de kookploeg”, vertelt de fiere papa. “Het enige jammere is dat de peters en meters er niet fysiek kunnen bij zijn. Simon heeft als meter Maria en als peter Dirk. Bij Lucas zijn dat Paul en Gwen. Maar via een Skypeverbinding kunnen we hen toch nog bij de doopmis betrekken.”

Er was nog wat verwarring, want aanvankelijk dachten Ken en Bieke dat hun tweeling na het middageten gedoopt zou worden. Maar er werd geopteerd voor na het avondmaal. Bieke en Ken wisten eerst niet of een slakom en pollepel aanvaard zouden worden als attributen, maar pastoor Alvi maakte daar geen bezwaar tegen. Hij had wel zelf hosties, een doopkaars, misboekjes en zalf met heilig chrisma meegebracht vanuit Zandhoven, om op het voorhoofd van Lucas en Simon te smeren. De nieuwe christenen werden nadien nog uitgebreid gevierd.

Chiro Zandhoven beleefde een heel bijzondere kampavond. 

Chiro Zandhoven beleefde een heel bijzondere kampavond. © Johan Van Der Meirsch

Pastoor Alvi met voor hem de slakom waarin de tweeling werd gedoopt. 

Pastoor Alvi met voor hem de slakom waarin de tweeling werd gedoopt. ©   Johan Van Der Meirsch

De tweeling heeft alvast een origineel doopalbum als herinnering voor later. 

De tweeling heeft alvast een origineel doopalbum als herinnering voor later. © Johan Van Der Meirsch

En morgen wordt met deze pollepel de soep uitgeschept! 

En morgen wordt met deze pollepel de soep uitgeschept! © Johan Van Der Meirsch

De zegening. 

De zegening. © Johan Van Der Meirsch

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio