De uitwisseling wordt bezegeld met conservator Mario Baeck, voorzitter Stefan Van Linden,de vertegenwoordiger van het Duitse museum en cultuurschepen Jo Van Havere (Groen). 

De uitwisseling wordt bezegeld met conservator Mario Baeck, voorzitter Stefan Van Linden,de vertegenwoordiger van het Duitse museum en cultuurschepen Jo Van Havere (Groen). © Joris Herregods

Tegels Hemiksems museum gaan op reis naar Duitsland: “de lijm voor meer internationale uitstraling”

Hemiksem -

Een delegatie van het Erstes Deutsches Fliesenmuseum uit Boizenburg is in het Gilliot & Roelants Tegelmuseum in Hemiksem een lading bijzondere tegels komen ophalen. Ze blijven er een jaar voor een internationale expo. “Die samenwerkingen moeten ons museum nog meer internationale uitstraling geven”, zegt voorzitter Stefan Van Linden.

De tegels van de Gilliotfabriek in Hemiksem genoten destijds wereldfaam. De sierlijke tegels, vaak echte kunstwerken, belandden in badkamers, keukens, gangen en andere vertrekken in alle uithoeken van de wereld. De ambitie van het museum is die internationale uitstraling opnieuw tot ver over de landsgrenzen uit te dragen.

“We kunnen eigenlijk onze voet gerust naast bijvoorbeeld Lissabon zetten”, stelt conservator Mario Baeck. “Zeker nu met de indrukwekkende Pozo-collectie die we sinds enkele jaren van de Koning Boudewijnstichting in beheer kregen, genieten we dezelfde status als andere landen.”

Met de uitwisseling die met het Duitse museum werd opgezet, is alvast een volgende stap gezet. “Het is de eerste keer dat we hier in het museum kwamen en het is indrukwekkend”, klinkt het bij de delegatie. “In ons museum willen wij telkens andere, tot dan grotendeels onontgonnen facetten van de Europese tegelcultuur in de kijker zetten. Deze keer meer bepaald de Franse tegel, met de nadruk op de art nouveau waarvan ze hier een schat aan voorbeelden hebben. We zijn dan ook heel blij dat we een beroep konden doen op de mensen van het museum hier in Hemiksem.”

Nog even checken of alles goed vast zit om de tegels naar Duitsland te vervoeren.

Nog even checken of alles goed vast zit om de tegels naar Duitsland te vervoeren.© Joris Herregods

In hun koffer laadden ze een tweehonderdtal tegels en enkele panelen uit de Pozo-collectie, samen met een 280-tal tegels uit de privéverzameling van Mario Baeck.

“Door dergelijke samenwerkingen hopen we dat onze naamsbekendheid verder uitdijt”, zegt voorzitter Stefan Van Linden. “Het is de eerste keer dat er tegels van ons museum in het buitenland te zien zijn en hopelijk is dit de aanzet voor nog meer uitwisselingen.”

“Vorig jaar lanceerden we ook een nieuwe website en sindsdien krijgen we heel veel vragen naar informatie binnen, van over heel de wereld”, voegt secretaris François Boddaert eraan toe. “We stellen ook vast dat ze bij onze noorderburen de weg naar ons museum beginnen te vinden. Af en toe mochten we al bezoekers vanuit Nederland verwelkomen.”

Door een grotere uitstraling hoopt het museum bovendien toch ook meer bezoekers uit eigen land, vanuit andere regio’s, naar Hemiksem te lokken. “Want we mogen dan een internationale status hebben, in eigen land is dit nog onvoldoende geweten”, merkt Baeck op.

Bart Roggeman

www.gilliottegelmuseum.be

CITTA

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio