© ATV

Beroemde Antwerpse viswinkel Van Bladel (her)opent in Hove: “Hopelijk komen alle klanten terug”

Hove -

Hij was uit het winkelwandelgebied De Wilde Zee in Antwerpen vertrokken, viswinkel Van Bladel. Maar de laatste eigenaars rapen de traditie die teruggaat tot 1932 weer op en openen een viswinkel in Hove. “In de buurt heb ik heb al veel van onze klanten gezien. Hopelijk komen ze allemaal terug”, zegt Peter Leyn.

Johan Van Baelen

Peter en Carla Leyn hielden viswinkel Van Bladel bijna dertig jaar open in het centrum van de autovrije zone Wilde Zee. Op de kop van de Schrijnwerkersstraat namen ze de winkel in 1989 over van de familie Van Bladel. Die behield ook de naam, die na twee generaties kon bogen op een goede reputatie in de stad en daarbuiten.

Al dertig jaar ‘in de vis’

Door een krimpende markt en omdat de uitbaters de man met de hamer niet wilden tegenkomen, besloten ze een sabatjaar in te lassen. “Ondertussen zijn we wel zachtjes aan beginnen zoeken naar een nieuwe locatie”, zegt Peter (56). “Die zoektocht werd afgeremd door corona. Maar je kan niet blijven niksen en ik voelde nog steeds de passie om weer te beginnen. Logisch, je zit dertig jaar in de vis.”

LEES OOK: Na 85 jaar sluit vishandel Van Bladel de deuren: “Dit was een volkse buurt, maar dat is allemaal gedaan”

De hele familie achter de nieuwe toonbank: zoon Max (links) achter Carla en Peter Leyn. 

De hele familie achter de nieuwe toonbank: zoon Max (links) achter Carla en Peter Leyn. ©  Joris Herregods

Een derde reden om nadrukkelijker te zoeken, was zoon Max (27). Die gaf na zijn opleiding op de Hogere Zeevaartschool, enkele stages en een job bij een bekend baggeraar aan dat het kriebelde als hij dacht aan vis, koken en visgerechten. “Ik wilde liever met voeding werken en met mijn handen bezig zijn”, vertelt de jongeman lachend.

Feestelijk akkoord

Via via kwam het gezin dan uit op de locatie in Hove, waar jarenlang een reisbureau gevestigd was. De overeenkomst is gesloten in de feestdagen van 2020”, zegt Max, “het heeft even geduurd, maar nu zijn we er helemaal klaar voor.”

Max Leyn achter de vistoog.  

Max Leyn achter de vistoog.  ©  Joris Herregods

De winkel is dan ook compleet gestript en heringericht. “Het was wel eens fijn om zo’n winkel compleet naar onze hand weer op te bouwen”, aldus Peter. “We hebben zelf de toonbanken getekend. Die zijn verdeeld in een kleinere vistoog en één voor bereide gerechten. “Aan het snijgedeelte in het midden van de vistoog kan de klant perfect kiezen welk stukje zij of hij wil.”

Klassiekers

In de andere toog vinden we de klassiekers van de Antwerpse visboer: uiteraard de paëlla, die je al zag staan als je binnenkwam, maar er is ook paling in ‘t groen en koud gerookte zalm, die ter plekke wordt gefileerd. Er is gerookte paling, rog in ‘t zuur en vidé van garnaal. Ook de bisque d’homard en de vissoep van Marseille zijn blijvers.

“Ik heb de indruk dat de vraag naar bereide maaltijden groter is geworden in de coronacrisis”, zegt Carla. “Mensen hebben graag een verse ovenschotel of ze nemen een verse zeebaars mee met lekkere bijhorende groentjes en pommes duchesses.”

Er is een ruime keuze aan bereide vismaaltijden.

Er is een ruime keuze aan bereide vismaaltijden. ©  Joris Herregods

Bij Van Bladel willen ze nog even afwachten, al kijken ze uit naar een eventueel terrasje. “We hebben nu al krukjes in de winkel staan, waar klanten een broodje kunnen eten. Die ontwerpen we samen met bakker ‘t Bieke hiernaast: met tartaar van gamba’s of tonijn, met zalm of een garnaalkroketje.”

En als dat een beetje wil lopen, dan wordt een deel van de parking wellicht ingepalmd door het kraampje dat zo vaak voor de deur heeft gestaan aan de Wilde Zee. Al bestaat daarover nog enige twijfel.

www.vanbladel.be, Boechoutsesteenweg 27, Hove
Archieffoto van de voormalige winkel in Antwerpen. 

Archieffoto van de voormalige winkel in Antwerpen. ©  Jan Van der Perre

CITTA

Aangeboden door onze partners

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio