Harde werker Jaro omringd door het team van ZEB in Schoten, dat de jongen hielp om van zijn eerste arbeidservaring een succes te maken voor beide partijen. © rr

Onbeperkt Jobstudent stalt Jaro bij ZEB: “Ook wie autismespectrumstoornis heeft kan helpen”

Schoten/Ekeren -

Deze zomer biedt de Belgische merkenkledingketen ZEB, die in ons land 72 winkels uitbaat, studenten met een beperking of chronische ziekte een leerrijke en boeiende job aan. Onder meer Jaro Verlinden (18) uit Ekeren kon zo aan de slag als magazijnmedewerker in de ZEB-winkel in Schoten aan de Bredabaan.

ZEB slaat voor dit pilootproject de handen in elkaar met HR-matchmaker Onbeperkt Jobstudent, en zo werd het CV van twee jongeren opgesmukt met een eerste werkervaring. Student Jaro Verlinden is één van hen. Hij mocht in juli zijn talenten ontwikkelen in het magazijn van de kledingdistributeur in Schoten.

“Ons project ZEB For Everyone moet een totaalverhaal worden voor iédereen”, vertelt ZEB-jobcoach Lissa Smith. “We maakten onze infrastructuur eerder toegankelijker voor elke shopper en zorgden voor private en personal shopping. Nu willen we bij ZEB ook jongeren met een beperking of chronische ziekte een professioneel duwtje in de rug geven en opnemen in ons team, zoals jobstudent Jaro. De reacties van onze collega’s zijn alvast positief.”

Jaro Verlinden is student Publiciteitsgrafiek aan de middelbare school Sint-Jozef OV4 in Antwerpen en heeft autismespectrumstoornis, maar laat zich daar geen labels door opplakken. Zijn motivatie is wat telt en hij is dan ook blij dat hij bij ZEB de kans krijgt om zijn talenten te ontwikkelen in een creatieve, ondernemende omgeving als magazijnmedewerker.

Goede leerschool

Het is voor jongeren met een beperking niet makkelijk om een werkgever te vinden die hen een kans geeft. Bij ZEB krijgt Jaro die wel en kan hij een eerste, echte werkervaring opdoen. “Ik ben echt super tevreden”, vertelt Jaro. “In het begin was ik wel moe door alle nieuwe info die ik kreeg, maar dat gaat ondertussen beter. Het is mijn eerste job en ik vind het heel leerrijk, ik kom ook veel te weten over mezelf. Soms moet je gewoon durven te doen, het is een goede leerschool dankzij ZEB.”

De stockmanagers stemmen het takenpakket af op de noden van Jaro. Ze overlopen alle opdrachten met hem en geven daarbij uitgebreid uitleg en afgelijnde instructies. “Ik krijg per dag een takenlijst die ik kan overlopen en krijg extra tijd om alles goed te bekijken. Elke week heb ik een evaluatie om mezelf verder te verbeteren. Volgens de managers pik ik de dingen snel op en ga ik zelfstandig te werk, maar als ik een vraag heb, mag ik die altijd stellen.”

Onbeperkt Jobstudent

ZEB For Everyone en Onbeperkt Jobstudent vonden samen de perfect fit. “Onze focus ligt op talent, met oog voor een beperking of chronische ziekte”, vertelt Veerle Van den Bosch van Onbeperkt Jobstudent, dat zorgt voor de ideale matchmaking tussen jobstudenten en werkgevers. “De werkgevers en werknemers worden blind gematcht op basis van hun profiel, hun enthousiasme, de werkomgeving en -cultuur, de mogelijkheden voor begeleiding en het soort werk. Vervolgens plannen we een meet-and-greet en tenslotte brengen we een bezoek aan de werkplek waar we samen met elke jobstudent bekijken welke aanpassingen nodig zijn.”

“We zochten enthousiaste werkgevers die mee in dit pilootproject wilden springen, bereid zijn om jobs aan te passen en een open dialoog aan te gaan met een student over zijn of haar noden en wensen”, vervolgt Van den Bosch. “. En dat vonden we bij ZEB. Jaro is iemand enthousiast die heel zelfstandig te werk gaat en dat is nodig om het magazijn vlot draaiende te houden.”

“We zijn heel blij dat we jongeren zoals Jaro kunnen ondersteunen”, besluit jobcoach Lissa van ZEB. “Het is belangrijk dat zij zich goed voelen bij ons, als werknemer én als klant. Intussen leren wij ook een heleboel van Jaro, bijvoorbeeld hoe we onze andere medewerkers nog beter kunnen begeleiden en helpen groeien in hun job.”( jaa)

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio