Een boomplantactie in Mechelen. 

Een boomplantactie in Mechelen. © Dirk Vertommen

Potentiële locaties voor nieuwe bomen doorgeven kan via online Bomenkaart

Mechelen -

Vanaf nu kunnen Mechelaars via een speciale Bomenkaart aangeven waar ze in hun buurt graag extra bomen zouden hebben. Alle suggesties worden door de stad onderzocht. Daarnaast kan je ook meewerken aan het vervolledigen van de databank met bestaande bomen.

Stijn Van de Sande

Om de Mechelaars meer inzicht te geven in het bomenbestand van de stad, staat vanaf nu de digitale Bomenkaart online op de stedelijke website. Deze kaart toont waar er al bomen staan op het openbaar domein en geeft de kans om suggesties te doen voor locaties voor nieuwe bomen.

“Het concept is simpel: wie een locatie weet waar nog plaats is voor één of meerdere bomen, mag deze aanduiden op de kaart. Je kan zelfs voorstellen indienen voor welk soort boom er kan komen. Alle voorstellen zullen door de stad worden bekeken, zodat we ieder plantseizoen een reeks bomen kunnen aanplanten”, zegt schepen van Natuur- en groenontwikkeling Patrick Princen (Vld-Groen-m+).

Databank

De Bomenkaart bevat drie kleurcodes. De witte markeringen zijn locaties die al gesuggereerd werden als plek voor een nieuwe boom, de groene bomen zijn bomen waarvan er al details in de databank zitten en van de rode bomen zijn er nog geen details bekend. “We roepen de mensen op om de info over de bomen uit hun buurt door te geven, zodat we de kaart kunnen vervolledigen”, aldus Princen.

“Het vergroenen van de stad is de beste manier om onze stad gezond te houden”, klinkt het. “Het planten van bomen is daar een belangrijk onderdeel van. Via het ‘Bomencharter’ hebben we ons geëngageerd om samen met alle spelers op Mechels grondgebied maar liefst 87.000 bomen aan te planten tijdens deze legislatuur. Dat is één boom per inwoner.” (svds)

Meer nieuws uit regio Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio