Buurtbewoners hielden al een petitie voor het behoud van de bossen.  

Buurtbewoners hielden al een petitie voor het behoud van de bossen.  © rr

Minister Demir weigert vergunning windturbines SCK

Mol -

Vlaams minister van Omgeving en Energie Zuhal Demir (N-VA) weigert de vergunning voor zes windturbines in de bossen van het SCK in Mol. Eerder gaf het Molse schepencollege al een negatief advies aan het windproject.

Het Studiecentrum voor Kernenergie (SCK-CEN) en energiecoöperatie Ecopower dienden in april een aanvraag in voor de realisatie van zes windturbines van 200 meter hoogte in de bossen van het SCK in Mol. Tijdens het openbaar onderzoek waren er duizenden bezwaarschriften tegen het project en ook het Molse college van burgemeester en schepenen gaf in mei een negatief advies.

Vlaams minister van Omgeving en Energie Zuhal Demir (N-VA) heeft beslist om de vergunning voor het project te weigeren. De aangevraagde windturbines zijn volgens de minister niet verenigbaar met de goede ruimtelijke ordening.

“Eerst en vooral zijn de terreinen bestemd als industriegebied”, vertelt Andy Pieters, woordvoerder van minister Demir. “Het getuigt niet van een zuinig ruimtegebruik om een ‘industriegebied’ al in te vullen met windturbines zonder dat er al industriële activiteiten worden ontwikkeld. Normaal gezien moet eerst de hoofdactiviteit worden gerealiseerd. In het geval van het SCK gaat het om nucleaire centrales, onderzoekscentra of andere inrichtingen die gebruikmaken van radioactieve straling. Vervolgens kunnen dan waar mogelijk bijkomend windturbines worden toegevoegd aan een industriegebied.”

Daarnaast is het volgens de minister niet zeker of de gewestplanbestemming voor het gebied ooit wordt gerealiseerd. “Op dit moment wordt het gebied vooral gebruikt voor natuur, bos en zachte recreatie. Het gemeentebestuur van Mol gaf eerder negatief advies met als argument dat het project niet paste in de invulling van het gebied. Daarom is het best dat de gemeente Mol een nieuwe ruimtelijke visie opmaakt.”  (mto)

Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio