Het Mariabeeld gaat voortaan voorop in de ommegang, dat traditioneel gedragen wordt door acht vrouwen. 

Het Mariabeeld gaat voortaan voorop in de ommegang, dat traditioneel gedragen wordt door acht vrouwen. © Ommegang Kalfort

Kalfort maakt zich op voor 33ste ommegang

Puurs-Sint-Amands -

Zondag 29 augustus trekt de Maria-ommegang weer door de straten van Kalfort. Het is de 33ste editie van de hedendaagse ommegang. De Mariaprocessie bestaat al eeuwen.

Guy Delforge

Door de pandemie was er in 2020 geen Maria-ommegang. De ommegang van dit jaar volgt dan ook het scenario dat klaarlag voor de editie van vorig jaar. Al sinds de zeventiende eeuw dragen Kalfortenaren het beeld van Onze-Lieve-Vrouw ten Traan jaarlijks door hun straten. De Maria-ommegang lokt jaarlijks duizenden bezoekers naar Kalfort. Geschiedenis, folklore en devotie komen er samen. De processie met honderden figuranten wordt dit jaar lichtjes aangepast.

“Voor het eerst openen we de ommegang meteen met het Mariabeeld, dat traditioneel gedragen wordt door acht vrouwen”, zegt Luc Schokkaert van het ommegangcomité. “Daarna word je ondergedompeld in duizend jaar geschiedenis, waarbij negenhonderd figuranten historische taferelen uitbeelden. De ommegang vertrekt deze keer, net als in de allereerste jaren, in de Guido Gezellelaan.”

Negenhonderd figuranten beelden historische taferelen uit. 

Negenhonderd figuranten beelden historische taferelen uit. ©  Ommegang Kalfort

Ook nieuw is dat de ommegang niet meer na de eucharistie in de voormiddag door de straten trekt, maar pas om 14u. “Er zijn langsheen het parcours toonplaatsen met live commentaar”, zegt Schokkaert. “Die zijn er zowel aan de vernieuwde tribune bij de kerk, als op de hoek van de Schipstraat en Kalfortdorp.”

De band tussen Kalfort en Onze-Lieve-Vrouw ten Traan gaat ver terug. “In de twaalfde eeuw was hier een relikwie met de tranen van Christus. Pelgrims van heinde en ver kwamen daar naar kijken”, zegt Schokkaert. “Toen die relikwie in de zestiende eeuw verloren ging, stimuleerden de kloosterzusters van Kalfort de devotie voor Onze-Lieve-Vrouw ten Traan die werd aangeroepen tegen oogziektes en heesheid. Al snel werden daaraan enkel mirakels toegeschreven.”

De jaarlijkse traditie startte in 1600 en werd alleen doorbroken door de Franse bezetting en vorig jaar dus door corona. 

De jaarlijkse traditie startte in 1600 en werd alleen doorbroken door de Franse bezetting en vorig jaar dus door corona. ©  Ommegang Kalfort

“Rond 1600 trokken de Kalfortenaren voor het eerst in processie door hun dorp met het beeld van Onze-Lieve-Vrouw ten Traan dat in de plaatselijke kapel werd vereerd. Een jaarlijkse traditie die alleen werd doorbroken door de Franse bezetting en nu dus door corona. Dat was een grote teleurstelling voor alle Kalfortenaren. We zijn opgelucht dat de versoepeling van de coronamaatregelen de ommegang weer toelaat.”

De Maria-ommegang is onderdeel van Kalfort Kermis. Kalfort bruist de dagen rond de processie van de activiteiten, van vrijdag 27 augustus tot en met zondag 5 september valt er van alles te beleven.

Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio