©  ROBIN UTRECHT

Nepverleegsters die bejaarden onder mom van coronatest bestalen opgepakt in Luik

Luik -

In een onderzoek naar valse verpleegsters die geld en juwelen stalen van bejaarden bij het zogezegd afnemen van coronatesten, zijn zeven mensen opgepakt en vier huiszoekingen uitgevoerd in de regio Luik. Dat meldde het Luikse parket woensdag. Er is een dertigtal slachtoffers bekend.

Het onderzoek naar de bende ging begin dit jaar van start. “De slachtoffers zijn bejaarden bij wie de nepverpleegsters aan huis kwamen. Ze hadden pruiken, valse brillen en valse contactlenzen”, zegt het parket. “Het gaat om een echte familiale criminele organisatie die goed functioneerde en waarin iedereen een rol speelde.”

Eens de nepverpleegsters binnen waren bij een slachtoffer, vroegen ze meteen om een kleine elektronische betaling via een nepterminal te doen, waarmee ze de code van de bankkaart van het slachtoffer bemachtigden. Vervolgens leidde een van de twee nepverpleegsters het slachtoffer naar de badkamer om de zogezegde coronatest af te nemen, terwijl de andere de bankkaart en juwelen stal, waarna de dieven verdwenen.

Met de bankkaarten die ze stalen, kochten de criminelen - volgens het parket leden van een rondtrekkende gemeenschap oorspronkelijk uit Zuidoost-Europa - kleding, schoenen, parfums, verzorgingsproducten, herlaadkaarten voor gsm’s en alcohol, terwijl ook bedragen werden afgehaald uit verschillende bankautomaten in de regio rond Luik. Alles samen maakten ze volgens het parket zo bijna 100.000 euro buit, zonder de gestolen juwelen gerekend.

De zeven opgepakte verdachten verschenen intussen al voor de onderzoeksrechter, die vijf van hen aanhield. Een minderjarig meisje werd in een jeugdinstelling geplaatst, de zevende verdachte kreeg een enkelband. belga